Beeld van de stad

Sinds 2000 mag Brugge zich met trots een Unesco werelderfgoedstad noemen. De twintigste verjaardag van deze bijzondere erkenning  laat de stad niet zomaar voorbijgaan en wordt gevierd met de nieuwe publicatie Beeld van de stad, uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts. Het boek, waarin eveneens een los te maken stadsmap te vinden is, neemt je mee naar diverse locaties in en rond de stad. Centraal staan 70 artistieke creaties van kunstenaars en architecten uit binnen- en buitenland.

De selectie kunst en architectuur laat verwonderen. Niet enkel de eyecatchers van de stad, denk maar aan het Concertgebouw (Robbrecht en Daem architecten) of het standbeeld De jonggehuwden (Livia Canestraro en Stefaan Depuydt), worden voorgesteld. Ook goed verborgen of subtiel werk als architectenwoning Ghyssaert of het kunstwerk GEEN PLAATS ALS DEZE… (Daniël Dewaele) komen aan bod. Tenslotte is er aandacht voor artistieke interventies vandaag niet te zien in de stad. Zo verdween de tijdelijke sculpturale installatie Wu Wei Er Wei van Song Dong na Triënnale Brugge 2015. Vooruitblikken gebeurt met het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum (Eduardo Souto de Moura Arquitectos en META) dat momenteel in de steigers staat.

De titel van het boek is goed bedacht want het laat de lezer stilstaan bij zijn of haar beeld van de stad. Nog te vaak wordt Brugge gereduceerd tot haar tijdloos en middeleeuws karakter zoals het ooit werd beschreven in Bruges-la-Morte en Le Carillonneur van Georges Rodenbach. Tegelijk waren en zijn de Franstalige, symbolistische romans boeiende aanknooppunten om na te denken over de betekenis van, en de relatie tussen, oude en nieuwe kunst en architectuur in de stad. Een blijvende bekommernis sinds de tweede helft van de negentiende eeuw toen de stad in een neogotisch jasje werd gestopt. Maar ook de oprichting van de Dienst Monumentenzorg en Structuurplan Brugge begin de jaren 1970’ waren, net als de historische triënnales in 1968, 1971 en 1974, belangrijke scharniermomenten met reflectie over hoe hedendaagse kunst en architectuur respectvol geïntegreerd kunnen worden in een historische stad. Het verschijnen van de Brugse binnenstad op de Unesco-Werelderfgoedlijst en Brugge als culturele hoofdstad van Europa, respectievelijk in 2000 en 2002, waren eveneens belangrijke momenten om de visie op kunst en architectuur te verfijnen.

In Beeld van de stad zijn boeiende papers te vinden van Marc Dubois, Steve Demulder, Joris Nauwelaerts, Koen Van Synghel, Luc Verpoest, Katrien Laenen, Shendy Gardin en Els Wuyts. Elk auteur behandelt vanuit zijn of haar expertise een bepaald onderwerp waardoor het geheel een helder overzicht oplevert. Het debat is echter nog niet afgelopen, want ook enkele aandachtspunten voor de nabije toekomst worden krachtig geformuleerd.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X