Vier meesters van de hedendaagse Indische kunst

Kunst beleven is altijd een beetje reizen. En reizen staat, wat mij betreft, altijd voor vrijheid. De logische gevolgtrekking, die enkel op mij betrekking heeft, is dat naar kunst kijken mij een stukje vrijheid biedt. Een zeldzaam goed in deze tijden.

Of deze redenering klopt laat ik over aan de logici onder de lezers. Vast staat dat ik een zwak heb voor Indië, waar ik in vijf gelegenheden de kans heb gehad om rond te zwerven. Een land van extremen, zeer zeker. Op vele plekken een teleportatie naar de Middeleeuwen, vanuit onze Westerse (of vanuit mijn bekrompen) standpunt bekeken.

Maar ook: deze omzwervingen hebben me iets fundamenteels geleerd. Tussen alle miserie, alle armoe, al het vuil, alle ellende, schoonheid te vinden. In zekere zin: schoonheid te zièn. Al breekt hier enigszins de logica. Je moet beide zien, zowel de schoonheid als de miserie, om beide naar – negatieve en positieve – waarde te kunnen schatten. Als je je enkel op één aspect focust, mis je de waarde van beide. Dan mis je het begrip van wat je ziet en ervaart. Dan mis je ook de ervaring van schoonheid.

Ik dwaal. Ik had het over kunst en reizen, of reizen doorheen de kunst.

Alleszins, er bestaan manieren, noem ze gerust ersatz, om dit gemis te compenseren. Wat mij betreft hebben deze korte video’s over hedendaagse Indische kunstenaars me alleszins doen reizen. Ga even mee op ontdekkingstocht:

Pradip Sur

Mohi Paul

Animesh Biswas

Dipankar Mukherjee

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X