‘Wabi Sabi’, Galerij Ibasho neemt je mee op ontdekkingsreis naar Japanse tradities

Weet je wat Japanners wabi sabi noemen? Het is geen quizvraag, maar het uitgangspunt van de tentoonstelling die de Antwerpse, in Japanse fotografie gespecialiseerde galerij Ibasho neemt voor haar jongste tentoonstelling. Het loont alleszins de moeite om je in de term te verdiepen -en zelf te gaan kijken, uiteraard.

Wabi sabi als esthetisch concept wordt over het algemeen omschreven als een schoonheid van dingen die onvolmaakt, vergankelijk en onvolledig zijn, onconventioneel. Al is het meer een onduidelijk gevoel is dan een definieerbaar concept. Het komt niet voor in Japanse leerboeken, al raakt het baanbrekende ‘Book of Tea’ dat Kakuzo Okakura in 1906 schreef veel aspecten van wabi sabi, maar dit boek werd in het Engels geschreven voor een niet-Japans publiek.

De afzonderlijke woorden wabi en sabi zijn overigens ook niet gemakkelijk te duiden. Wabi verwees oorspronkelijk naar de eenzaamheid van het leven in de natuur, ver weg van de maatschappij; sabi betekende dan weer iets als ‘verdord’. Rond de 14e eeuw begonnen deze betekenissen te veranderen en kregen ze meer positieve connotaties. Wabi wordt nu met rustieke eenvoud, frisheid en rust geassocieerd, en kan zowel op natuurlijke als op door mensen gemaakte objecten worden toegepast. Het kan ook verwijzen naar eigenaardigheden en anomalieën die voortkomen uit het bouwproces, die het object uniek en elegant maken. Sabi heeft nu betrekking op schoonheid of sereniteit die komt met de leeftijd, wanneer het leven van het object en de vergankelijkheid ervan blijken uit het patina en de slijtage, of uit eventuele zichtbare reparaties.

De tentoonstelling bij Ibasho is een uitnodiging om de elementen van wabi sabi te verkennen in de fotowerken van 9 Japanse kunstenaars en 3 niet-Japanse kunstenaars. En omdat wabi sabi nauw verbonden is met de theeceremonie (chado), heeft IBASHO 2 Japanse keramische kunstenaars in de expo opgenomen, die er luciferkommen en vazen tonen.

Een mooie reis naar Japanse tradities…


De tentoonstelling Wabi Sabi loopt van 11 juni tot 30 augustus bij Ibasho Gallery in Antwerpen. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op