Banksy’s Dismaland, kunst van een andere dimensie

U zal de komende weken nog veel over street-artist Banksy vernemen op deze site. We zijn namelijk grote fan! De man is niet enkel kunstenaar-graffitist, humorist, maatschappelijk criticus en polemist, maar legt zich af en toe ook op andere kunstvormen als video en installaties. Zo ook met deze ‘installatie’ (of hoe wil je het noemen?), dat kunst wel op een heel andere dimensie brengt…

Het project is eerst en vooral een kritiek op de droomwereld van Disneyland, zeg gerust een ‘anti-Disney’. ‘Dismaland’ stelt zich voor als een pretpark, maar waar pret wel heel ver te zoeken is. Niet dat alles er een nachtmerrie is, maar alles is er… wel… anders. Hij werkte hiervoor overigens met 58 andere kunstenaars in verschillende disciplines, onder meer Damien Hirst. Op zich is het dus ook een tijdelijke tentoonstelling geworden. Bekijk de video hieronder om je er een idee van te vormen!

Het project ging deze zomer van start voor vijf weken. Wat betekent dat je (en ik) de kans gemist hebben om het te bezoeken. Maar Banksy zou Banksy niet zijn als hij geen maatschappelijk relevante bestemming zou geven aan het project (behoudens de kritiek op de industrie van pretparken): hij heeft vandaag aangekondigd dat de afgebroken delen van het pretpark zullen dienen om voor onderdak te bouwen voor asielzoekers in het Franse Calais.

Enkele sfeerbeelden…

Frederic De Meyer

Frederic De Meyer

Art crunches: Bernard Frize, Banksy, Zou, Chinese art, MadC, Dan Witz
Frederic De Meyer

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op