De 25 belangrijkste levende Europese kunstenaars

gursky_andreas1

© Andreas Gursky

In een vorig artikel hadden we het over s ‘werelds belangrijkste kunstenaars volgens de Contemporary Art Monitor. Naar aanleiding hiervan kregen nogal wat vragen over wie nu de belangrijkste hedendaagse Europese kunstenaars zijn.

We gingen op zoek naar bestaande lijstjes, maar die vonden we niet. Dus stelden we er maar zelf een samen.

Hoe we te werk gingen? Wel, de lijst van de Contemporary Art Monitor gaat enkel uit van de prijzen die kunstenaars halen op openbare veilingen. Op zich waardevol, maar niet genoeg. Dus we combineerden de Europese kunstenaars uit deze lijst met de Europese kunstenaars die in de Power 100 van meest invloedrijke persoonlijkheden in de kunstwereld (resultaat van de mening van 16 experten) en de lijst van Artnet van meest bezochte kunstenaars op hun website in oktober 2015 (op zich het resultaat van de interesse van de kunstminnaars in deze of gene artist).

© Damien Hirst

© Damien Hirst

Door die verschillende bronnen te combineren vermeden we alvast dat onze lijst enkel en alleen werd gedreven door de prijzen die op dit ogenblik voor de kunstenaars worden betaald –per slot van rekening is deze prijs niet de enige, en misschien zelfs geen goede graadmeter van de waarde of het belang van een kunstenaar.

Maar goed. We ontwierpen speciaal voor deze gelegenheid een uiterst gesofisticeerd en vooralsnog in de kluis van onze goed bewaakte bank geheim gehouden algoritme om uit de verschillende bronnen onze lijst samen te stellen. (grapje… aan wie het wil weten leggen we het graag verder uit)

Toch drie opmerkingen om onze lijst goed te verstaan, en enigszins te relativeren:

  • © Gerhard Richter

    © Gerhard Richter

    De kunstenaars die in meer dan 1 bron voorkwamen kregen voorrang op de anderen in de rangschikking. Dit was het geval voor de eerste 9 in de lijst;

  • De lijst van de ‘Power 100’ kreeg meer gewicht dan de andere twee bronnen, voornamelijk omwille van de moeilijkheid om er als (Europese) kunstenaar een plaats te krijgen tussen verzamelaars, galerijen en andere museumdirecteuren;
  • Op voorhand hadden we ons geld ingezet op Gerhard Richter als nummer 1 op de lijst. Dat hij het niet haalde komt naar alle waarschijnlijkheid omdat de lijst van ‘Contemporary Art Monitor’ een leeftijdslimiet zet op wat ze ‘hedendaags’ noemen, waardoor Gerhard niet in die lijst voorkomt. Was hij dit wel dan had hij wellicht de eerste plaats ingenomen.

Geen enkele lijst is perfect. Maar deze lijst van de belangrijkste Europese hedendaagse kunstenaars komt alleszins aardig in de buurt durven we hopen (niet in het minst omdat het totdusver de enige is).

Reacties welkom!

Top25_European_living_artists

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op