De meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars

Is het omdat eindejaar nadert (nu goed, we zijn er nog ver van) dat ik plotseling een drang ervaar om lijstjes op te maken? Wel, sommige lijstjes zijn iets duurzamers dan nieuwjaarsresoluties, gelukkig maar.

Uit nieuwsgierigheid ben ik even gaan opzoeken welke lijsten er bestaan van ‘meest invloedrijke/ belangrijkste hedendaagse kunstenaars’. Ik heb er een vijftal weerhouden (de lijsten van meer dan honderd liet ik bij tijdsgebrek achterwege). Hierbij het resultaat, in de volgorde waarin de bronnen de artiesten vermelden:

top_contemporary_artists

 

Enkele vaststellingen:

  • Bij de absolute top zijn er weinig verrassingen. Jeff Koons absoluut on top (of je hem nu mag of niet), Damien Hirst, Ai Weiwei en Banksy volgen. Een beetje controverse rond een werk helpt blijkbaar in het bekomen van invloed in de kunstwereld. Op zich geen erg.
  • Enigszins verrassend is dat Gerhard Richter slechts tweemaal voorkomt in de diverse bronnen… maar bon, misschien is zijn invloed (niet zijn waarde!) al een beetje aan het tanen nu hij 83 is geworden…
  • Toch opvallend wat Japanse kunstenaars in de lijst (en opvallend weinig Chinese). Yayoi Kusama spant ongetwijfeld de kroon… Als u haar werk nog niet kent, absoluut nagaan!
  • Aangename  kennismaking – wat mij betreft- met Ed Rusha en Cindy Sherman, mij tot op heden onbekend…

 

Heb jij artiesten die je opvolgt uit deze lijst? Of zijn er artiesten die volgens jou ontbreken in de lijst? Laat het ons weten, we horen het graag!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X