De opbouw van een kunstcollectie: Arthur en Anita Kahn

Het ontstaan van een grote kunstcollectie kan soms vreemde vormen aannemen. Niets liet vermoeden dat Arthur en Anita Kahn ooit befaamd zouden worden als een van de meest gereputeerde collecties van hedendaagse kunst. Arthurs vader hield een snoepwinkel, Anitas vader verkocht hemden deur aan deur. Arthur werd uiteindelijk een succesvolle -lees: rijke- tandarts, terwijl Anita haar studies aan de academie afwerkte.

Op zich is de manier waarop ze deze verzameling samenstelden leerrijk. Ze durfden. Picasso of Matisse aankopen in de jaren ’40 was niet zo evident. Maar meer nog: van een aantal kunstenaars verzamelden ze werkelijk in diepte. Voornamelijk Calder, waarvan ze doorheen de jaren zo’n 80 werken verzamelden, waarmee ze zonder twijfel de grootste privĂ©verzameling bijeenbrachten van de kunstenaar. Ze onderhielden dan ook nauwe vriendschapsbanden met de kunstenaar. Niets zo moois als wanneer gepassioneerde verzamelaars het oeuvre van een kunstenaar volgen, en actief ondersteunen…

Een interessant verhaal over de passie van kunstverzamelaars:


(voor de volledigheid: de collectie werd na het overlijden van de eigenaars in 2015 verkocht voor zo’n 50M$ bij Cristie’s)

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X