Een kijkje in een topverzameling: de Schulhof Collection

Steeds interessant om een kijkje te nemen in een grote kunstverzameling, en de visie achter de verzamelaars te ontdekken. In deze video leidt Laura Paulson van Christie’s ons doorheen de collectie van Hannelore en Rudolph Schulhof, waarvan een gedeelte kan worden ontdekt in Venetië, samen met de collectie Peggy Guggenheim.

In hun verhaal valt wel op dat er parallellen bestaan met meer hedendaagse, Belgische verzamelaars die we recent konden spreken. Zo begonnen ze pas hun collectie na een toevallige ontmoeting met de Duitse galerist Justin Thannhauser, net als hen een vluchteling in New York. Het is Thannhauser die hen de passie voor kunst, en meer bepaald voor de actuele kunst van de jaren ’50, influisterde. Doorheen de jaren verfijnde en veranderde hun smaak, maar steeds knoopte het koppel heel nauwe vriendschapsbanden aan met de kunstenaars waar ze in geloofden.

Dat, samen met het feit dat ze steeds hun passie voor kunst als koppel beleefden, verklaart misschien waarom het een heel persoonlijke collectie is geworden. Ze lieten zich niet leiden door de waan van de dag, maar door een instinct, een sterk ontwikkeld gevoel voor wat hen aanspreekt. Niet noodzakelijk wat mooi is, volgens Hannelore moet kunst meer tot de ziel spreken dan tot het oog. Deze visie culmineerde in de aankoop van nagenoeg spirituele werken, zoals de twee delicate schilderijen van de Canades Agnes Martin die ze in hun collectie opnamen.

Uiteindelijk waren hun smaken behoorlijk eclectisch, van Europese tot Amerikaanse kunst, van schilderijen tot beeldhouwkunst. Niettemin straalt de collectie volgens Paulson een zekere kalmte uit, een positieve energie.

Of, om het in de woorden van Hannelore te zeggen:

“Art is almost like a religion. It is what I believe in… It is what gives my life dimension beyond the material world.”- Hannelore Schulhof


De collectie wordt nu door de stichting Schulhof beheerd, je kan de collectie doornemen en meer informatie vinden op de website van de Stichting.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X