Grote kunstcollecties (#9): de onwaarschijnlijke collectie van Herb en Dorothy Vogel

Voor wie denkt dat je veel geld moet hebben om een grote kunstcollectie op te bouwen… think again. In meer dan dertig jaar verzamelden het koppel Vogels, hij een postbediende, zij een medewerkster van de bibliotheek, een van de belangrijkste kunstverzamelingen van Amerikaanse avant-garde van hun tijd.

Ze kochten kunst met het schamele loon van Herbert, en leefden van het nog bescheidener loon van Dorothy. Veel van wat ze voor een bescheiden bedrag kochten, konden ze na een aantal jaar makkelijk voor het duizendvoudige ervan verkopen. Dat deden ze echter nooit. Liever leefden ze temidden van deze schatten in hun kleine tweekamerappartement in Manhattan. Sol Lewitt, Crhisto, Richard Tuttle, … Op 20 jaar verzamelden ze maar liefst 2,000 kunstwerken, waarvan vele als topwerken worden aanzien van kunstenaars die nadien wereldfaam genoten.

Ze zijn het koppel echter nog steeds dankbaar. Op momenten waar ze het hard te verduren kregen deed het vast en zeker deugd om een koppel gepassioneerde verzamelaars in hun kunst geïnteresseerd te zien.

Dat het hen niet om het geld te doen was, bewezen ze in 1995, wanneer ze een groot deel van hun collectie schonken aan de National Gallery of Art in Washington, een museum dat ze verkozen omdat de toegang er gratis is voor bezoekers, en omdat het museum belooft om de werken nooit te zullen verkopen.

De reportage is wat verouderd (vreemd dit te moeten zeggen van een reportage uit 1995), maar het blijft een inspirerend verhaal voor elke bescheiden collectioneur. Geniet even mee:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X