Grote kunstverzamelingen: René S. Spiegelberger

Is een kunstverzameling samenstellen ook een vorm van kunst? Volgens de Duitse kunstverzamelaar René S. Spiegelberger alleszins wel. Het vereist volgens hem “passion, creativity and concept.”

Sinds hij als jongetje horloges verkocht met tekeningen van Keith Harring op, raakte hij gefascineerd door kunst, tot hij op latere leeftijd zijn eigen Stichting oprichtte, het Spiegelberger Stiftung Foundation.

Zijn eigen ervaring heeft hem alleszins veel bijgeleerd. Zo geeft hij als advies aan startende verzamelaars mee: ‘Take your time before you do your first deal and try to see and learn as much as you can. The most important and unfortunately not the easiest thing, is to become trusting of your instincts and develop a feeling for quality.” Maar ook om je je in je eerste stappen te laten begeleiden door een vertrouwenspersoon die de kunstmarkt goed kent. Het kan nooit kwaad om je buikgevoel te laten groeien door de ogen van een ander…

Het leidde ook naar drie fundamentele regeles die hij zelf hanteert bij de aankoop van kunst, en het herkennen van kunstenaars die -voor hem- de moeite lonen: de maturiteit van de kunstenaar (hoe jong ook), een unieke, herkenbare stijl, en een zekere coherentie hierin (moeilijker te herkennen bij jonge kunstenaars, weliswaar).

Het zijn leidraden die alleszins tot een coherente en boeiende verzameling kan leiden. Ontdek even mee, aan de hand van dit interview dat de Affordable Art Fair had met de man:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X