Kunst verzamelen, het advies van verzamelaar Brad Brian

Kunst verzamelen, het hoeft niet ingewikkeld te zijn, en vaak niet eens duur. Het is opvallend hoeveel verzamelaars ‘klein’ zijn begonnen, met de aankoop van relatief goedkopere litho’s of tekeningen van mid-career kunstenaars bijvoorbeeld. Al wordt je snel gebeten door de weliswaar goedwillige microbe, en ga je al snel op zoek naar naar unieke stukken om jouw verzameling aan te vullen.

Het begon ook bij Brad Brian zo, die een beetje en passant een litho van Sam Francis of Hans Hoffmann kocht om zijn huis mee te decoreren. Het werd al snel een ontembare passie, waaruit hij echter een aantal fundamentele lessen heeft getrokken over het verzamelen zelf. Ze zijn door zijn vaste veilinghuis Christie’s in het interview hieronder samengebundeld, maar de voornaamste lessen wat mij betreft:

  • Laat je niet intimideren. De kunstmarkt mag overweldigend lijken, zeker wanneer je je eerste stappen erin nog moet zetten. Maar eenmaal de eerste stap gezet, gaat de rest vanzelf, waag het gewoon;
  • Laat je adviseren. Je mag dan nog een eigen, uitgesproken smaak hebben of uitvoerig onderzoek hebben verricht, een beetje advies van iemand die de kunstwereld door en door kent, en jouw collectie mee helpt uit te bouwen, kan zeker geen kwaad. Neutraal zijn ze nooit helemaal, maar je zal al snel merken of ze uit eigen belang, of het belang van jouw collectie advies geven;
  • Bouw een thema uit. Er bestaan verschillende invalshoeken om een verzameling op te bouwen. Het helpt echter vaak wanneer je je bewust op een bepaald aspect ervan richt. Dat kan wel vanalles zijn, kunststromingen, kunstvormen, bepaalde kunstenaars, wat dan ook. Een keuze maken helpt je alleszins sneller werk te vinden dat in jouw verzameling past.
  • Maar hou vooral in het oog, aldus Brad, dat de voornaamste reden om een kunstverzameling uit te bouwen is dat het je gelukkig maakt. “Art defines who you are“, dat geldt zeker ook voor de verzamelaars ervan.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X