Urban art is de ‘next big thing’ in de kunstwereld!

lady_pink

Zelfportret van street artist Lady Pink

Met de openbare verkoop van een werk van street artist Banksy aan een slordige 600,000 Dollar kan het officieel worden aangekondigd: street art (of urban art, graffiti art, subway art, sommigen noemen het zelfs ‘pressure art’) maakt nu onherroepelijk deel uit van de officiële kunstscène.

U heeft dus nog slechts even de tijd om te wennen aan namen als Quick, Fab Five Freddy, MADC, 2501 en de fantastische BOM.K voordat ze in uw favoriete kunstgalerij verschijnen.

Een beetje onhandig om een graffiti te kopen dat op een muur werd geschilderd? Of, zoals in het geval van Banksy, op de laadwagen van een vrachtwagen? Geen nood, ook graffiti kunstenaars passen zich aan aan de beperkingen van hun doelpubliek, en produceren voortaan hun werk op het klassieke doek. Dat deden ze eigenlijk al in de jaren zeventig, wanneer in de VS de eerste street artists op doek hun intrede maakten in de kunstgalerijen.

madc

Duitse street artist MadC

Wat is dan nog het verschil met ‘gewone’ kunstwerken? Het gebruikte materiaal, uiteraard. Spuitbussen blijven het voornaamste werkinstrument van deze kunstenaars. Maar bovenal: ze getuigen net als hun straat-variant van een bepaalde subcultuur die overal aanwezig is. Het zijn getuigenissen van maatschappelijke evoluties, net als kunst altijd is geweest. Dat is elke vorm van kunst sowieso, maar juist daarom is urban art even belangrijk als alle andere kunstvormen die tegenwoordig heersen…

Uiteraard, niet alle getuigenissen van deze kunst vormen een meerwaarde voor het straatbeeld. Maar het feit dat graffiti kunstenaars meer en meer gevraagd worden om ‘officieel’ hun kunst uit te oefenen in de openbare ruimte, en het feit dat ze nu ook op doek de kunstgalerijen bevolken, is teken dat het belang van deze stroming aan het groeien is.

roastreetart1

De Gentse street artist ROA

Volgende keer dat u baalt bij het zien verschijnen van een graffiti op uw buitenmuur, bedenk dan even dat dit kunstwerk uw huis misschien zal doen verdubbelen in waarde 😉

In België is er de mysterieuze Gentse street artist Roa, die al enige internationale bekendheid geniet, maar ken jij nog Belgische street artists die hun kunst ook op doek vastleggen?

Laat het ons weten, dan nemen we hen op in onze Pinterest Board over Belgische kunstenaars.

Sophie

Author: Sophie

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op