Fluisteringen op doek: nieuwe monografie van Kris Fierens

Kris Fierens kreeg de voorbije maanden tweemaal prominente aandacht. Enerzijds met een mooie solo in de Mechelse Garage, anderzijds met een bijgaand boek waarin zijn oeuvre, van 1980 tot nu, uitgebreid belicht wordt. De expo is inmiddels voorbij, het boek is een rijk en blijvend document voor wie houdt van zuivere schilderkunst en geniet van de puurheid van louter verfstreken op doek.

Een rakelingse haast onbedoelde aanraking. Het zuchtje wind dat een opfladderende vlinder nalaat. Enkele schaarse druppels op een hete zomerdag. Zacht geschuifel in een kloostergang. Een verre gedempte kerkklok. De allerzoetste, allervoorzichtigste liefde. Díe frequentie, ken je die? Naar mijn aanvoelen is dit wat Kris Fierens tracht neer te zetten in zijn werk. 

Al ervaar ik zelf deze aangevoerde metaforen als stuntelend en tekortschietend. Wat zich aandient in zijn schilderijen is een aarzeling, een ritseling, een herinnering. De restfractie van een sensatie, of de aanzet tot iets wat mooi en genoeglijk zou kunnen zijn. In ieder geval: iets wat de taal ontvlucht, vóór het geschrevene, voorbij het gesprokene. 

Iets schichtigs, wat fluks komt kijken op doek en zegt: “ik ben hier”, op fluistertoon – dat er in alle bescheidenheid wil zijn om jou, de kijker tegemoet te komen. Een meditatieve beweging op de achtergrond, een stille aanwezige die niettemin de toon zet in een ruimte, die een zekere vredigheid installeert, opschoont wat vertroebeld was, harmoniseert wat het spoor bijster was.

Waterig en vluchtig is zijn schriftuur, vaak zo ijlings als mogelijk is en daardoor zo krachtig en innemend. Eén aanraking is definitief, slechts een paar toetsen vormen het geheel – Kris Fierens viert het ingehoudene met een ingetogen kleurpalet. Gedempte kleuren en subtiele gestes, voor fijnproevers van de kunst hoeft het soms niet meer te zijn.

Ik kan deze lijvige monografie, waarin ook beeldhouwwerk en installaties aan bod komen, met een gerust hart aanraden. Uren troostrijk kijkplezier voor wanneer het tumult daarbuiten even te veel wordt. 


Kris Fierens, 1980-2020, Uitgeverij Ander-zijds, 202O, ISBN 9789082808056

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X