Nieuw boek van Patrick Van Caeckenberg: de wereld samengebald in een sigarenkistje

Hebt u ‘Het Sigarenkistje’ al bezocht in het Gentse MSK? De wonderkamer van Patrick Van Caeckenberg (Aalst, 1960) is zo’n plek waar je wil blijven. Het is het tuinverblijfje annex atelier van de kunstenaar dat hier een nieuwe thuis kreeg, sinds oktober 2017 en zeker nog tot 2022. Niet zozeer gedreven door een horror vacui maar veeleer door een buitengewone honger naar kennis, stopte deze ‘pantoloog’ – hij die alles liefheeft, hij die alles wil weten – zijn werkkamer vol gedachtesporen, herinneringen, parafernalia en prullaria. De gevolgde methodiek is niet die van een wetenschapper, maar veeleer associatief en improvisatorisch, als van een bricoleur, meer knutselaar dan kunstenaar dus.

Het is zijn ‘innerlijke eiland’ dat Van Caeckenberg wist te veruitwendigen, het slakkenspoor van een stuk van zijn leven, een archief van de verbeelding. Als bezoeker is het hier eindeloos snoepen en tegelijk frustratie voelen. Want hoe kun je ooit alle sporen volgen die de kunstenaar hier heeft getrokken? Er is zoveel, te veel om in één bezoek te behappen. In elk kistje, achter elke kastdeur of lade, schuilt een inspirerend brokje kennis, een stukje bizarre schoonheid of poëzie.

Er zijn bijvoorbeeld de kleurenkaarten van Eva Heller, die een wand in Van Caeckenbergs stulpje sieren. Bij een ontmoeting in 2017 legde Van Caeckenberg me uit wat deze Duitse auteur en wetenschapper bezielde. Aan 1888 proefpersonen vroeg ze welke kleuren bepaalde begrippen en gevoelens oproepen. Dat ging van ‘Het erotische’, ‘Het buitengewone’, ‘Het dubbelzinnige’ tot ‘Het vertrouwen’, ‘Het Aromatische’, ‘Hectiek’, ‘Harmonie’, ‘Haat’, ‘Liefde’ enzovoort. Dit zette ze om in kleurgrafieken. Wetenschappelijk zal dit van weinig waarde zijn, maar het blijft wel fascinerend om naar te kijken.

 

Dit alleen al, is dus iets waar wij een tijdje zoet mee zouden zijn. De goesting van de pantoloog is besmettelijk. Je zou je hier willen neervlijen, op die vintage gehaakte bedsprei, en al het lekkers mondjesmaat tot je nemen. Dit intrigerende, levensgrote kunstwerk een week als vakantiehuis betrekken, quoi.

Maar dat kan niet (vooralsnog niet, MSK?). Gelukkig, voor weetgierige en nimmer vervulde geesten als de onze, is er nu ‘Welkom’, een prachtig kunstboek (of moet je zeggen kunstenaarsboek) dat ook – hoe aandoenlijk is dat – verstopt zit in een sigarenkist. De unieke publicatie werd ontworpen door de kunstenaar zelf, en is de perfecte neerslag van zijn fantasierijke, wonderlijke universum in het MSK. Alles dus, om net als deze kamergeleerde, zelf te verdwalen in de kosmos, en uiteindelijk, aan het eind van de rit, te beseffen dat je heel veel lijntjes volgde, maar nergens écht aankwam. Of, anders gezegd: net als de pantoloog de illusie van het alomvattende aan den lijve -of preciezer: aan het brein – te ondervinden.

‘Welkom’ van Patrick Van Caeckenberg kost 55 euro en is onder meer te koop bij Copyright Bookshop. Beperkte oplage dus de boodschap is snel zijn.

ISBN: 9789082937107 – houten sigarenkist, 23,8 x 37 cm, boek geplastificeerd 33,6 x 20,5 cm, 300 pagina’s, paperback, Nederlands/Engels 

(Foto’s: Annelies A. A. Vanbelle)

 

Share This Post On

3 Comments

  1. Sigarenkist is prachtig! Ik stond vooral paf van de mooie editie van de cahiers van Paul Valery!

    Post a Reply
  2. Ik ben naar de boekpresentatie geweest en direct een kist met prachtig boek aangeschaft. Je hebt heel goed verwoord hoe het voelt als je de wereld van Patrick binnenstapt Annelies.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X