Salon Blanc en de kracht van het moment. Een speciale kunstplek in Oostende

Vele kunstliefhebbers hebben het opmerkt, het artistieke leven in Oostende is in opmars. Deze positieve wending is te danken aan een diverse groep cultuurparticipanten die zich reeds jaren, zo niet decennia, inspannen om uiteenlopende kunstvormen te presenteren in de badstad. Dit is eveneens de verdienste van Salon Blanc, een initiatief van het artistieke koppel Els Wuyts en Yves Velter. De non-profit ruimte richt zich op hedendaagse beeldende kunst en plant momenteel de expo Zintuin, een duo-tentoonstelling met het werk van Alice Vanderschoot en Hilde Overbergh.

In 2007 besloten curator Els Wuyts en kunstenaar Yves Velter een deel van hun woning om te bouwen tot een ruimte voor hedendaagse beeldende kunst. Salon Blanc zag het levenslicht en groeide uit tot een laagdrempelig platform voor kunstenaars, kunstprofessionals, kunstliefhebbers, ook buurtbewoners en toevallige passanten komen over de vloer. Zoals de naam van de ruimte suggereert, staat niet enkel het tonen en bekijken van kunst in een witte zaal centraal. Salon Blanc is eveneens een plaats voor gesprek en waar ideeën met elkaar worden gedeeld.

Salon Blanc #41: Franz Anaïs en Filip Vervaet

En cours de route komen Els en Yves in contact met heel wat artistieke praktijken. De namen van interessante kunstenaars worden keurig bijgehouden om vervolgens originele linken te leggen tussen de verschillende oeuvres. Dit proces leidt idealiter tot een ontmoeting met de betrokken kunstenaars en kan beschouwd worden als het startpunt voor een samenwerking. Nadien houden Els en Yves zich zoveel mogelijk op de achtergrond. De kunstenaars krijgen carte blanche en concentreren zich voortaan op elkaars oeuvre en de opbouw van de tentoonstelling. Het blindelings vertrouwen van Salon Blanc stimuleert eveneens om te experimenteren of maakt het mogelijk om bepaalde onbelichte aspecten van het oeuvre te presenten. De kunstenaars hebben ook de mogelijkheid om andere partners uit te nodigen om het project samen vorm te geven.

Salon Blanc #25: Johan Gelper
Salon Blanc #8: Manor Grunewald
Salon Blanc #32: Nadia Naveau

De exposities worden organisch en in samenspraak met de kunstenaars ingepland. Daarom toont de programmatie van de kunstruimte geen regelmaat, daarnaast kan elke kunstenaar slechts eenmaal deelnemen. Salon Blanc hecht veel belang aan de kracht van het moment en besliste daarom om elke tentoonstelling slechts een dag te laten duren. Deze tactiek, recent gecombineerd met een artist talk, zorgt voor een unieke sfeer met een feestelijk tintje.

Salon Blanc #42: Hilde Overberg en Alice Vanderschoot

Voor zijn 42ste editie biedt Salon Blanc een platform voor de schilderijen, sculpturen en installaties van Hilde Overbergh en Alice Vanderschoot. Typerend voor beide kunstenaars is de speelse omgang met voorwerpen in hun artistieke praktijk. Het werk van Alice oogt als een juxtapositie van constructieve lineaire elementen en archetypische organische motieven. De assemblages zijn pogingen om haar chaotische denkwereld beeldend te verfijnen en te structureren. Hilde concentreert zich op de relatie tussen het kunstwerk, de mens en de ruimte. Haar abstracte schilderijen en installaties zijn enerzijds opgebouwd uit sculpturale elementen als hout en glas. Anderzijds staat het driedimensionale in direct contact met de technieken van schilderkunst of zeefdruk. Vol spanning kijk ik uit naar de interactie tussen het werk van beide kunstenaressen.  

Salon Blanc © Yoann Van Parys

De expo Zintuin gaat door op zaterdag 15 februari en start om 14 uur met een art talk. Salon Blanc is ondergebracht in Romestraat 30, op een boogscheut van Mu.ZEE, en is een deelnemer van De Nacht van de Musea en de Galerijen. Iets verder in de straat gaan ook de deuren van Studio Alcazar open voor Predicting the past part 2, een tentoonstelling met het werk van Yves Velter en Benjamin Moravec. Benieuwd welke kunstenaars reeds hebben geëxposeerd bij Salon Blanc? Neem dan zeker een kijkje op de website.

Share This Post On

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X