Een eerste monografie van het bijzondere werk van Peter Depelchin

“De tekeningen van Depelchin puilen uit van de symboliek, die niet altijd even gemakkelijk te begrijpen is. Op die manier wordt zijn besloten tuinen dan ook letterlijk hermetisch”, schreef Wouter Verbeke in 2017 in TheArtCouch over het werk van Peter Depelchin. “Peter is overduidelijk een bijzonder goed gedocumenteerde kunstenaar is die zijn werken niet vanuit het niets laat ontstaan. Kennis en techniek vormen er een harmonieus geheel.”

Bij het eerste aanschouwen van de meticuleuse tekeningen van Depelchin is meteen duidelijk dat er talrijke dingen tegelijk gebeuren. Culturele referenties naar zowel de Griekse mythologie als naar de Hindu en Christelijke iconografie krioelen er weelderig en vaak voluptueus door elkaar. Zelfs voor wie vertrouwd is met de symboliek uit deze afzonderlijke culturen blijven veel van zijn werken doordrenkt van een inherent mysterie. Wie dat niet is snapt niettemin meteen dat hier iets gaande is dat het menselijke overstijgt.

Hoewel hij zijn referentiekader voedt met talrijke externe bronnen -niet enkel religieuze trouwens, er schuilen ook talrijke literaire referenties in en verwijzingen naar de kunstgeschiedenis- kan je je niet van de indruk ontdoen dat hij met dit materiaal in de netjes afgebakende zone van zijn eigen verbeeldingskracht aan de slag gaat. Het zijn zijn ingrediënten voor een nieuwe, universele mythologie, die ergens heel lokaal, in zijn eigen mentale keuken wordt voorbereid.

Wie nog niet vertrouwd is met zijn werk, en ook wie dat wel al is, kan zich alvast tegoed doen aan de eerste monografie van de kunstenaar, onlangs uitgegeven door HUSK Gallery, Peter Depelchin 2014-2021. Meteen valt de reikwijdte van de kunstenaar op. Hij is niet enkel bedreven in het tekenen van weelderige mythologische taferelen, soms maakt hij zijsprongen in meer architecturale composities, of laaft hij zich aan beeldhouwkunst en film.

Maar centraal staat niettemin zijn tekenkunst, uiteraard, en afgaande van de teksten van de vier deskunsigen in de monografie, mag zijn Hortus Conclusus zeker als zijn -voorlopige- magnus opus worden gezien, of tenminste het werk dat het meest emblematisch is voor zijn oeuvre.

© Peter Depelchin, Hortus Conclusus (2014), courtesy HUSK Gallery en de kunstenaar

“De tegenstelling tussen het secure creatieproces en het overheersende, wervelende narratief, hier in beeld gebracht als balorige versie van het klassieke archetype van de besloten tuin, is zonder meer opmerkelijk”, schrijft Sofie Crabbé over Hortus Conclusus.

Naast Sofie droegen ook Els Wuyts, Gwennaëlle Gribaumont en Marc Ruyters bij met hun lezing van Peters werk. “Deze monografie is een theatervoorstelling van zijn eigengereide universele beeldtaal”, vertelt Ingrid Van Hecke van HUSK Gallery.

Een boeiende ontdekkingstocht doorheen het werk van een uitzonderlijk creatieve geest.


Het boek werd uitgegeven door Husk Gallery met soft cover, telt 80 pagina’s, in een oplage van 300 ex., 21x 29,7cm.
Het boek is verkrijgbaar aan de prijs van 35€ en kan ook online besteld worden via Husk Gallery
ISBN: 9789082862423

Een boekvoorstelling is voorzien op Zaterdag 7 mei 2022 van 15u tot 19u in Husk Gallery te Brussel, Rivoli, Waterloosesteenweg 690 #12, 1180 Brussel


Peter Depelchin in zijn studio

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op