De verstilde stad in verstilde beelden… Nele Van Canneyts intrigerende blik op een stukje Nieuwpoort

We kunnen het ons slechts vaag inbeelden, het ontbreken van geluid in een stad na een ingrijpende gebeurtenis als een oorlog of een crisis. Hoewel, de lockdown gaf ons enigszins een idee.

Het moet alleszins in het hoofd van curator Mieke Dobbels blijven hangen zijn, die stilte. De vonk om er een tontoonstelling rond te bouwen kwam echter door een reeks ontmoetingen met kunstwerken. Bij haar aanstelling bij Westfront werd ze rondgeleid in het patrimonium van Nieuwpoort, waar ze oog in oog kwam te staan met het werk van de lokale kunstenaar Pieter Braecke. Ze raakte geïntrigeerd door de stofferige beelden en “het talent van Braecke om emotie te capteren in een sobere, soms sombere, verstilling.” Rond diezelfde tijd ontdekte ze het werk Embalmbed Twins van Berlinde De Bruyckere in Montpelier. Ook hier werd ze getroffen door “de kracht die de wereld perplex kan achterlaten: de natuur, wreed èn barmhartig.” Door zo’n toevallige ontdekkingen kreeg deze expo, Verstilde stad, langzamerhand vaste vorm.

Maar niet alles is het resultaat van toeval. Zo vroeg ze doelbewust aan fotografe Nele Van Canneyt om als artist in residence een reeks te maken rond de stad Nieuwpoort. Mieke Dobbels: “Hoe zij verlatenheid met licht, hoop, hardheid èn humor in één beeld weet te schetsen, paste perfect bij het gevoel tijdens de lockdowns en dus ook bij Verstilde Stad.” Nele vatte post buiten de Grand Hôtel op de hoek van de Zeedijk, net voor de start van de renovatiewerken. “Een verstilde, intrigerende ervaring”, aldus Nele, “alsof ik alleen was met de zee, de stad en haar ijzige temperaturen.” Het levert verstilde beelden op, met heel spaarzaam een zweem van licht, als een verlangen naar een betere, zonniger toekomst.

© Nele Van Canneyt: DOWNTIME | AFTER | ENCLOSED | INNER LAND


De verstilde stad vindt plaats tot 1 oktober in Westfront Nieuwpoort onder. Klik hier voor alle info.
Deelnemende kunstenaars: Berlinde De Bruyckere- Hans Op de Beeck – Pieter Braecke – Wannes Cappelle- Nele Van Canneyt


Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op