“Kunst is voor mij een vorm van ontsnappen”: Saskia De Coster kiest uit de collectie van Kunst Aan Zet

“Een aangename ontdekking”, noemt Saskia De Coster de betaalbare kunstcollectie van Kunst Aan Zet. “Verrast over het niveau”, is ze ook. Door ons interview is ze misschien wel over de streep getrokken om een werk aan te kopen, bekent ze. We peilen even welke plek kunst inneemt in haar bestaan, en belichten haar persoonlijke selectie van drie werken.

“Tekenen, schrijven, het maakte van kleins af een belangrijk deel uit van mijn leven. Ik ging naar de academie, had mijn eigen atelier. Tot ik op mijn 24e besloot om me vooral aan het schrijven te wijden. Maar kunst bleef altijd een constante die me begeleidt; het is voor mij een belangrijke voedingsbron. Ik werkte vaak samen met kunstenaars voor diverse projecten. Rinus Van de Velde maakte een tekening bij een van mijn boeken, ik deed een fotoproject met Veronika Pot, werkte samen met Pieter Vermeersch, Arne Quinze en Tinka Pittoors. Van hen kreeg ik wel eens een werk, als bedankje voor de samenwerking.”

“Ik omring me graag met kunst. Het overkomt me dat ik in een galerie of een museum een werk zie dat ik graag dichtbij me zou hebben, net zoals ik wel eens boeken lees waarvan ik hoopte dat ik ze geschreven had. Ik merk dat kunst voor mij vaak de rol vervult van een soort escapisme. Zeker in deze tijden, waarin we leven met veel restricties, is die ontsnappingsdrang nog groter. Ik hou van werken waar ik als het ware in kan kruipen. Kunst hoeft zeker niet altijd hoogdravend of complex te zijn. Ik hou van speelsheid, exuberantie, originaliteit, directheid, zoals in het werk van Jonathan Meese, die alles tot kunst uitroept. Het doet me denken aan mijn zoon, die boudweg verklaart: ik ga een kunstwerk maken. Als hij dat beslist, dan is dat zo. Fantastisch toch.”

1. Tinka Pittoors

Tinka Pittoors, Les feuilles mortes

“Voor mijn keuze uit de collectie van Kunst Aan Zet koos ik bewust voor vrouwen. Les feuilles mortes van Tinka Pittoors is heel tactiel. Ik hou van werken die je net als een lichaam wil aanraken, die je verlangt te strelen. Het werk van Tinka, die een vriendin van me is, ken ik al heel lang. Het speelse, het kinderlijke van haar sculpturen spreekt me enorm aan. Ze zijn meestal een tikje absurd, kleurrijk en organisch. Dit werk heet dan wel ‘dode bladeren’, maar voor mij lijkt dit te leven. Ze werkt van klein en bescheiden tot heel groot en exuberant. Altijd hebben haar werken een zekere directheid. Ze roepen: zie mij, raak mij aan!”

2. Sophie Nys

Sophie Nys, Hob Moor

“Het tweede werk dat mij intrigeerde is van Sophie Nys. Hob Moor is een fotogram, een techniek die ik zelf niet goed ken. Het stelt een rots voor, die voor mij voelt als een poort naar ergens anders. Ik zou dit op een cruciale plek hangen in mijn woonruimte, om het gevoel te suggereren dat ik via deze geheime deur weg kan. Het is een werk met veel mogelijke interpretaties en facetten – het lijkt me ook helemaal anders te zijn bij daglicht of bij nacht. Ik hou van werken die zo rijk zijn dat ze niet ‘verslijten’ als je ze dagelijks ziet. Hob Moor straalt voor mij een sfeer van vertrouwen uit, en heeft tegelijk een genuanceerde ongrijpbaarheid. Het is tegelijk ruw en toch heel meditatief en verfijnd. Ik zou dit werkje heel graag in mijn huis hebben.”

3. Sarah De Vos

Sarah De Vos, Girl (in swimming pool)

“Dit werk van Sarah De Vos, Girl (in swimming pool), geeft de lichtvlekken weer op en doorheen een wateroppervlak. Het geeft mij het gevoel dat ik erin wil duiken. Ik hou ervan hoe ze erin slaagt met olieverf het effect te bereiken van de vervormde blik die je hebt onder water. Ook hier weer de ontsnappingsdrang, het verlangen weg te zwemmen en louter te genieten van dat gevoel, weg van het razen van de wereld.”


Ontdek deze werken en nog vele andere in de collectie van Kunst Aan Zet. Kunst Aan Zet is een kunst- en designcollectie voor iedereen, verspreid over meer dan dertig galeries. Dankzij de renteloze lening kan je in deze galeries kunst kopen op afbetaling, zonder dat het je dus een euro extra kost. Je hebt het kunstwerk in één keer in huis, maar de betaling kan je spreiden over een of twee jaar. Klik hier voor alle info!

Foto Saskia De Coster: Johan Jacobs

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X