TRIAGE, een coronaproof wandelparcours in Gent

Let goed op als je de komende tijd door Gent wandelt. In de vitrines van sommige leegstaande panden valt immers een boeiende pop-uptentoonstelling te ontdekken. Maria Degrève, Lieve D’hondt en Freya Maes, drie beeldend kunstenaars met elk hun eigen artistieke achtergrond en parcours, gingen hiervoor de uitdaging aan om samen te werken. 

Het project TRIAGE ontstond tijdens de lockdown. Hoe kun je als kunstenaar nog actief en relevant zijn, nu alles wat is stilgevallen en vooral anders moet? De drie initiatiefneemsters spelen in op de huidige situatie en werken met de beperkingen die hen opgelegd worden, als individu en als beeldend kunstenaar. Met een gezamenlijke interventie – telkens een triptiek van drie fotografische beelden die afzonderlijk werden gemaakt, maar die wonderwel op elkaar inspelen – laden de ze ramen artistiek op.

De ingrepen zorgen ervoor dat verschillende buurten in Gent Centrum cultureel worden geactiveerd. Het pand en de omgeving ontvangen positieve aandacht, wat een openheid creëert voor deze drempelverlagende kunst. Elke locatie vraagt een andere montage, en de keuze en het formaat van de foto’s spelen hierop in. De kunstenaars werken procesmatig bij het samenstellen van de foto’s, maar vertellen geen verhaal. De foto’s gaan in onderlinge dialoog, via contradicties en associaties op inhoudelijk, vormelijk of kleurgebied, herhalingen en toevoegingen.

Het kunstproject is enkel vanop de straat te bekijken en is zichtbaar voor elke passant en kunstliefhebber, 24u/24u en 7 dagen op 7. De montages in de vitrines blijven aanwezig zolang het pand leeg staat. Het project zal een vervolg krijgen in de rand en invalswegen van Gent, van augustus tot oktober 2020.


PRAKTISCH
TRIAGE
Maria Degrève – Lieve D’hondt – Freya Maes
Website: Triage
Doorlopend tem oktober 2020


PARCOURS
Geldmunt 49 – Oudburg 23 – Meersenierstaat 12 (Vrijdagmarkt) – Donkersteeg 10 – Hoogpoort 5 – Bennesteeg 3 – Koestraat 25 – Brabantdam 32 – Vogelmarkt 49 (Kouter) – Bagattenstraat 77

www.mariadegreve.be
www.lievedhondt.be
www.freyamaes.be
instagram ::  dhondt_lieve
facebook :: Maes Freya


Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op