Kunstparcours ‘Alle Rechte Lijnen Zijn Gebogen’ in Ronse – Expoflits #7

Villa Carpentier, Victor Horta

Het lijkt wel of de weg naar culturele evenementen steeds meer afbuigt naar Ronse. Een centrale rol hierin speelt CC De Ververij, onder curatorschap van Jan Leconte, die telkens weer voor verrassende, fijnbesnaarde tentoonstellingen weet te zorgen. Zo ook weer nu, met het kunstparcours ‘Alle Rechte Lijnen Zijn Gebogen’, dat niet alleen een mooi staaltje hedendaagse kunst biedt, maar tevens een unieke inkijk in het erfgoed van Ronse.

Onze highlights:

/1/ Emma Van Roey aan CC De Ververij

We startten aan CC De Ververij, waar in de omringende buitenruimte werk is opgesteld van verschillende hedendaagse Belgische kunstenaars. Naast ingrepen van meer gekende namen als Bart Lodewijks, Jonas Vansteenkiste, Tim Volckaert, Kelly Schacht, Nel Bonte en Sarah & Charles, viel ons het werk op van de jonge Emma Van Roey. Ze doet niet meer dan een rij houten latjes vullen met zand, en deze dan omwinden met draad, een amechtige en tegelijk aandoenlijke daad. Heel fragiel en poëtisch werk, dat appelleert aan ons krampachtig vasthouden, en toont hoe schoon de vergankelijkheid kan zijn. (Check haar website, check haar Instagram, een oeuvre waar we aanstonds helemaal voor gevallen zijn!)

/2/ Tinka Pittoors in de Sint-Hermescrypte

Tinka Pittoors mag ingrijpen in de verstilling van de unieke, 11e-eeuwse crypte onder de Sint-Hermesbasiliek. Ze doet dat op gepaste, ingetogen wijze met twee werken, die onder een stolp onder de eeuwenoude gewelven worden gepresenteerd, als zijn het heiligenbeeldjes of relikwieën. Haar parallelle sculpturale wereld, waarin de grenzen tussen natuur en menselijk ingrijpen vervagen, tussen het organische en het kunstmatige, smelt hier naadloos samen met de bijzondere omgeving. Een kunstenaar die perfect begrijpt dat minder ook meer kan zijn, knap gedaan! Ook legt ze hiermee reeds een link naar het nieuw gecreëerde werk Alternative Life (2020), dat op het bordes van de Villa Carpentier te vinden is.

/3/ Tatiana Wolska in de tuin van Villa Carpentier

Tatiana Wolska, ‘Zonder Titel’, 2015

Een echte ontdekking, deze Tatiana Wolska, die blijkbaar reeds in het Palais de Tokyo heeft geëxposeerd. Met dank aan curator Yolande De Bontridder, de voor deze expo specifiek wou focussen op het middensegment van minder getoonde kunstenaars (lees: niet hip en jong, en niet super bekend). Er zijn wat gekende Belgische namen te sprokkelen, zoals Caroline Coolen, Jan Vercruysse en Stijn Cole, maar voorts vooral internationaal talent.

We waren gecharmeerd door de werken van de Brusselse Marion Beernaerts (dat subtiele gouden lijntje in de boomnerf!), maar dus nog net iets meer door de twee creaties van de Poolse (maar in België wonende) Tatiana Wolska. Met gerecycleerde materialen creëert zij pure poëzie, zoals de dieprode hangende sculptuur uit 2015, bestaande uit verknipte en aan elkaar gelaste petflessen. Of de bijna sprookjesachtige, kronkelige ingreep in de hakhoutvoorraad van de Villa Carpentier. Potentiële habitats creëert zij, met gebruikte of bestaande materialen. Niet slechts uit ecologische overtuiging, maar omdat ze hierin een nieuwe thuis zoekt als kunstenaar, een intieme conversatie tussen het op zich ‘doodse’ en betekenisloze, en hoe je dit door artistieke transformatie bezieling kunt inblazen.

Ga dat zien want…

  • De tentoonstelling biedt je niet alleen een mooi staaltje hedendaagse kunst maar ook een inkijk in het unieke erfgoed van Ronse
  • De Villa Carpentier van Victor Horta is een absolute must see en anders slechts geopend voor groepen. Onder begeleiding mag je binnen ook een kijkje nemen op de benedenverdieping.
  • De Sint-Hermescypte is de grootste West-Europese crypte van de 11e eeuw, een uniek staaltje architectuur. Het elfde-eeuwse bouwwerk telt 32 zuilen, heeft prachtige muren in natuursteen, een verborgen grafkamer en een waterput. Een bezoekje meer dan waard!

PRAKTISCH

  • De tentoonstelling loopt in Ronse tot en met zondag 27 september 2020.
  • Locaties zijn open voor het publiek op vrijdag, zaterdag en zondag van 12 tot 17 u. (Crypte van 13 tot 17 u.)

Ontdek hier alles: https://www.ronse.be/nl/praktisch


#EXPOFLITS 
Deze zomer willen we de kunst een extra hart onder de riem steken. TheArtCouch gaat voorproeven op tentoonstellingen in eigen land die absoluut de moeite waard zijn en kiest telkens een paar teasers voor het publiek. Wil jij ook jouw evenement in de kijker zetten? Ontdek hier meer.


(foto’s ©TheArtCouch)

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X