Bezoek de OPEN STUDIO van Leen Van Tichelen

Twee weekends lang stelt de Gentse kunstenaar Leen Van Tichelen haar studio geheel coronaproof open. Geen intiemere manier om van kunst te genieten dan op afspraak een atelier te mogen bezoeken. In TheArtCouch magazine #6 (verschijnt eind oktober) lees je een uitgebreide tekst over haar werk. Hier plaatsen we al even een korte preview, als voorproevertje voor je atelierbezoek.

“Het werk van Van Tichelen oogt telkens fris en heel divers, maar is ook doordrongen van repetitie en recuperatie. Net zoals ze restanten van werken respecteert en re-integreert in wat daarna komt, dringen dezelfde vormen zich steeds weer op. Het is alsof de kunstenares herhaalt om een antwoord te vinden, alsof ze in die voortdurende doublures zowel soelaas als verklaring zoekt. Het repetitieve van de artistieke handeling, die stap voor stap tot sublimatie leidt. Demonen die zijn omgesmeed, tactiliteit die verlossing biedt. De verdwijnruimtes van Leen Van Tichelen zijn tegelijk aards en aaibaar, ruw en ontiegelijk zacht. Een oeuvre als een labyrintisch spiegelpaleis, waarin zijzelf nog elke dag tastend haar weg zoekt, en de kunstminnaar evenzeer naar adem hapt als serene verstilling vindt.

Het brandpunt van haar praktijk, de wrijving die de juiste energie genereert, de ontsteking van waaruit al de rest ontstaat, zit volgens ons hier: de ontmoeting tussen hard en zacht. Waar ruwheid is, komt iets omhullends te hulp. Waar aardse mannelijkheid heerst, schiet iets vrouwelijks toe om te wiegen, te sussen, te verzoenen. Maar ook omgekeerd: wat erg frêle is, zoekt naar iets basalers om tegenaan te leunen. Twee polen die Van Tichelen dankbaar verwelkomt in haar atelier – er hoeft niets opgeheven te worden, de sprankel in haar werk bestaat net omdat het spanningsveld zich schaamteloos kan openbaren. Anders gezegd: materialen hoeven niet per se lief te zijn voor elkaar, het volstaat dat ze elkaar gedogen, elk in hun eigenheid. Blootlegging van tegenstrijdigheid, uitnodigende open wonden, spitsvondig samenspel met zuigkracht voor de kijker.” (…)

Lees deze tekst van Annelies Vanbelle verder in TheArtCouch #6
(deze tekst kwam tot stand in samenwerking met Kunst in Huis)


STUDIO VISIT Leen Van Tichelen
24, 25 & 31 oktober + 1 november 2020
Boek je bezoek tussen 9AM & 6PM via vantichelen@gmail.com
Adres: Kliniekstraat 69, 9050 Gentbrugge


Share This Post On

1 Comment

  1. Zo mooi geschreven, Annelies!!

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X