Contrei Live: kunstenaars en ontwerpers reflecteren op en over het water – Expoflits #13

Intercommunale Leiedal bestaat 60 jaar en viert haar verjaardag met een opmerkelijk parcours. Centraal staan de audiovisuele creaties van internationale kunstenaars en ontwerpers om het vitale belang van water voor de Leie- en Scheldestreek naar voren te schuiven. De interessante afwisseling van site-specifieke ingrepen spreekt iedereen aan waardoor een dialoog met het publiek tot stand komt.

De open call verspreidde zich wereldwijd en werd beantwoord met 211 proposals. Een expertengroep boog zich over de voorstellen en bracht een diverse groep van 16 kunstenaars en architecten samen. Een mix van land art, landschapsarchitectuur, geluidskunst en kinetische installaties is verspreid over 13 steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen. De creaties staan opgesteld in zowel stedelijke als landschappelijke gebieden.

Onze highlights:

/1/ EntrΦphi van Jan Detavernier

Jan Detavernier, EntrΦphi, 2020

In de Oude Leiearm te Menen treffen we het werk van Jan Detavernier. Een geometrisch volume met mos en tropische planten drijft op het water en functioneert als een autonoom luchtzuiveringsstation. De installatie maakt ons attent op het gevaar om afhankelijk te worden van dergelijke installaties en roept ons op om onze relatie met de natuur te herstellen. Op vormelijk niveau adoreert Detavernier de natuur en haar wetmatigheden. De metalen structuur bestaat uit 64 tetraëders, een elementaire vorm die symbool staat voor de kosmos, het ontstaan ervan en de connectie met de aarde. De flora alludeert eveneens op de complexiteit van de natuur, denk maar aan groeiprocessen en patronen die innig verbonden zijn aan planten. Tenslotte spuiten fonteinen op geregelde tijdstippen een torusvormige waterstraal. Als geen ander maakt Detavernier ons duidelijk dat we het raffinement van de natuur enkel kunnen vatten aan de hand van wiskunde.

/2/ Swans van Marco Barotti

Marco Barotti, Swans, 2016

Ter hoogte van de Sint-Pietersbrug in Zwevegem zwemmen Marco Barotti’s zwanen vredig in het water. Met deze ingreep snijdt de kunstenaar diverse hedendaagse thema’s aan als massamedia, technologisch afval en de superieure houding van de mens tegenover de natuur. Voor deze installatie combineerde de kunstenaar afgedankte satellietschotels met luidsprekers en bracht 8 audiovisuele stoorzenders in het idyllische landschap. Menselijke adem door koperinstrumenten en basfrequenties geven de vogels niet enkel een stem, de geluidslagen zorgen er eveneens voor dat de zwanen zich vrij bewegen op het water.

/3/ Vistas van Omgeving

Omgeving, Vistas, 2020

In het Stadsgroen Ghellinck, een randstedelijke groenzone van 9 hectare in Bissegem, deed Omgeving een landschappelijke ingreep. Aan de hand van 3 zichtlijnen zet het ontwerpbureau de vergezichten van het gebied terug in de kijker. De historische zichtlijnen over de kouter kwamen tot stand door delen van het terrein te ontzoden en te maaien. De lijnen werden vervolgens geaccentueerd door wit zand te strooien wat een visueel prikkelend lijnenspel met zich meebrengt. Deze interventie is echter van tijdelijke duur. De zichtlijnen zullen geleidelijk aan terug geabsorbeerd worden door het landschap en opgaan in de natuurlijke vegetatie. Op een creatieve manier slaagt Omgeving erin om natuurbeheer in de kijker te zetten.  

// Ga dat zien!

Esther Kokmeijer, Becoming Waves in a deep blue ocean, 2020
Niels Albers, Kom er bij, 2020

… want de keurig uitgestippelde routes maken het mogelijk om de artistieke interventies te voet of met de fiets te ontdekken. Zo overstijgt Contrei Live het culturele, het parcours brengt je ook in beweging en laat je de mooiste plekjes van de Leie- en Scheldestreek ontdekken.
… want de vele indrukken laten ons verwonderen en nadenken over onze houding tegenover de natuur. Op deze manier sluit Contrei Live zich naadloos aan bij de vele internationale en actuele exposities die bezinnen over het Antropoceen, het tijdperk waarin het Aardse klimaat en de atmosfeer onderhevig zijn aan de activiteiten van de mens.


PRAKTISCH
Contrei Live loopt nog tot en met 26 oktober 2020.
www.contreilive.be

#EXPOFLITS 
Deze zomer willen we de kunst een extra hart onder de riem steken. TheArtCouch gaat voorproeven op tentoonstellingen in eigen land die absoluut de moeite waard zijn en kiest telkens een paar teasers voor het publiek. Wil jij ook jouw evenement in de kijker zetten? Ontdek hier meer.


Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X