Het is van in mijn kindertijd geleden dat ik met mijn familie het prachtige kasteel van Gaasbeek bezocht. Veel weet ik er niet meer van. Ik kan dus maar hopen dat mijn twee kinderen zich later nog iets herinneren van dit bezoek. Het is namelijk de eerste dag van de expo Feast of Fools. Bruegel herontdekt. Onze gids Anna is nog wat nerveus. Met de documentatiemap onder de arm betrekt ze jong en oud tijdens haar enthousiaste rondleiding.
Vergis je niet… er zijn geen werken van Bruegel te zien! Wel veel sleutelwerken van moderne meesters en nieuwe creaties van hedendaagse kunstenaars die iets met Bruegel hebben. Op vraag van de curatoren Luk Lambrecht en Lieze Eneman gingen ze aan de slag, aanknopend bij zijn thema’s die vandaag nog steeds relevant zijn.
Ik neem jullie mee langs een aantal hoogtepunten.
Zaaien, oogsten en eten
Verwijzend naar onder andere Landschap met de parabel van de zaaier en De oogst, komen we tussen de Permekes De Papeter van Gustave van de Woestijne tegen en prachtig werk van Anto Carte.


Ook genoot ik van hedendaags werk van het Roemeens-Slovaakse duo Anetta Mona Chisa & Lucia Tkacova. Deze twee dames werken samen sinds 2000. Echt in de kijker liepen ze met hun bijdrage voor het Roemeense paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2011, waar ze tal van heilige huisjes aankaartten zoals de op luxe beluste kunstwereld. Deze sculptuur is samengesteld uit beenderen van onder meer kippen en varkens, waardoor er een soort creatuur tot leven komt die op de eettafel kruipt.

Icarus en de blinden
Deze big splash genaamd La coûte d’Icare verwijst naar het gelijknamige schilderij van Bruegel. Mij doet het denken aan de zwembadwerken van Hockney.

Met De parabel van de blinden komen we bij deze opstelling van een foto genomen door Dirk Braeckman en een sculptuur uitgevoerd door Franz West, Lisbeth umarmt Paßstücke Franz West (2013) AP. De vrouw voert blijkbaar een dans uit met deze steen, het hoofd bedekt, blind voor de omgeving.


De zeven hoofdzonden
Wauw, zo blinken! Is dit echt? Een paar snelle beentjes zijn ons voor op de trap naar de Roelantszaal op de tweede verdieping van het kasteel. Neen, uiteraard is het geen echt goud maar daarom niet minder blingbling. Eén goudstaaf komt boven het maaiveld uit, maar blijkbaar is dit niet de bedoeling van de kunstenaar. De link met Bruegel moeten we zoeken in het gamma van de hoofdzonden, namelijk de hoogmoed.

Ook de beide Ensors van de Phoebus Foundation, Geraamten in travestie en Skelet arresteert maskers, vinden we in de kamers van de hoofdzonden.

Dit is maar een greep uit de vele werken verspreid over 29 kamers in het kasteel. Zeker de moeite waard om ook met kinderen deze expo te bezoeken. Nog een tip: zorg voor een warme trui tijdens je bezoek.
Feast of Fools. Bruegel herondekt. Nog tot 28 juli in het kasteel van Gaasbeek.
Dit artikel verschijnt ook op artexplorer.be