Piet Peere is een formidabele schilder die veel te lang in de luwte heeft gewerkt. Zijn laatste grote tentoonstelling dateert van meer dan vijf jaar geleden. Maar daar komt in het voorjaar van 2021 verandering in. Dan palmt hij tijdens de Triënnale het Brugse Grootseminarie in, met een substantieel aandeel van zijn recentere schilderijen, beeldhouwwerk en schetsen, geïnspireerd door de Griekse mythologie.
Als opwarmertje kun je nu al een selectie uit zijn werk ontdekken in Nieuwpoort. In een herenhuis in het hart van de historische stad toont hij een aantal monumentale en kleinere doeken en houtskooltekeningen, gecentreerd rond twee andere van zijn geliefde motieven, ‘duikers’ en ‘strandliggers’. Hoe toepasselijk kan het zijn, in een zomerse badstad. Verwacht je echter niet aan louter lieflijke strandtafereeltjes. Piet Peere is een artiest die leeft voor en door de kunst – in zijn doorwrochte werk wordt zijn hele ziel neergelegd. Elk werk opnieuw vertrekt van een diep doorvoelde innerlijke noodzaak.
Dat betekent: zowel lichtheid en liefde als zwaarte en melancholie. Een oprecht humanisme drijft hem, en een bezorgdheid over actuele hedendaagse thema’s. Maar dit koppelt hij aan een weergaloze techniek, die hij reeds als kind in zich bleek te hebben. Van kleins af viel zijn tekentalent op, hier op deze beperkte pop-upexpo merk je dat hij inmiddels moeiteloos kan wedijveren met grootmeesters als Bacon, Picasso en Permeke. Een ware ontdekking dus, deze Brugse kunstenaar, die u nu al kunt voorproeven in Nieuwpoort, voor hij volgend jaar groot uitpakt in zijn thuisstad. We pikken er een paar eyecatchers uit, maar ga vooral ter plekke het werk ervaren!
Onze highlights:
/1/ Twee Liggers

“Wie de badgasten bekijkt, begrijpt waarom de zee zich elke dag twee keer terugtrekt.” Deze tekst van Gaston Durnez hing een tijd op de deur van het atelier van Piet Peere. Een tekst die een monkellachje ontlokt, en aangeeft dat deze strandliggers niet zomaar braafjes, romantisch of realistisch worden weergegeven. Grotesk, met niet meteen gestroomlijnde lijven, kolenschoppen van handen en weelderige dijen: de figuren van Peere winnen geen prijs voor bevalligheid. Ze lijken rechtstreeks uit de Vlaamse klei getrokken, met hun grove trekken, donker aangezet hoofd dat degradeert tot een lijf dat baadt in lichtere tinten. Dit is veeleer een plastisch spel met vorm en gulle klodders verf dan een waarheidsgetrouwe weergave. Hier in Het Blauwe Huis onthalen de uitgestrekte liggers je in de woonkamer. Een monumentaal doek over de breedte van een hele muur, dat zonder moeite de volledige ruimte naar zich toe zuigt. Meteen zie je het kunnen van Peere in volle reikwijdte gepresenteerd.
/2/ Zelfportret

Twijfelde u nog aan het kunnen van deze kunstenaar? Dan is met dit zelfportret alle scepsis weggewerkt. Hoe virtuoos kun je jezelf schilderen? Zien we hier zelfs niet een zweempje Lucian Freud? Kijk eens hoe die vele tinten roze als een briljante puzzel in elkaar vallen! Peere boetseert met verf, een beitelen en kneden tot er een beeld ontstaat dat de werkelijkheid overtreft. In deze blik liggen zoveel emoties: in de eerste plaats zien we een mens die naar zichzelf kijkt, niet een mens die bekeken wordt. Trots en achterdocht, zelfliefde en bedachtzaamheid, ze smelten samen in dit spiegelbeeld. Geen Narcissus, ho nee, maar een man die geleefd heeft, en met elke morzel ervaring een gelaagde psychologie heeft gekweekt, zoals de verfvegen zich willens nillens tegen elkaar aanschurken en rijkdom, diepgang creëren.
/3/ Houtskooltekeningen
En dan zijn er de houtskoolschetsen van Piet Peere. Hier in Nieuwpoort zien we een selectie strandzitters, in zijn schier oneindige collectie etsen, schetsen en monotypes thuis huizen er nog veel meer intrigerende onderwerpen (die in 2021 in Brugge ontvouwd zullen worden). Ook hier: de opvallende souplesse! Licht en donker spelen een intrigerend schaduwspel, de vormen verglijden moeiteloos van figuratief naar abstract en weer terug. Elke compositie, zelfs al is ze niet zo evident, klopt als een bus. Kan Piet Peere een lijn verkeerd zetten? We hebben een sterk vermoeden van niet. Al zal hij zelf – dat weten we uit goede bron… – altijd zijn eigen strengste criticus blijven, en elke dag, onvermoeibaar en laat ons gerust zeggen maniakaal, verderbouwen aan dit nu reeds indrukwekkende oeuvre.
// Ga dat zien!
… want Piet Peere zou tijdens de Triënnale Brugge wel eens uw ontdekking van 2021 kunnen worden, en u krijgt hier al een voorsmaakje
… want de werken worden gepresenteerd in een mooi historisch pand in het hartje van Nieuwpoort Stad
… want curator Iris Dryepondt wacht je vol geestdrift op om een woordje uitleg te geven
… want Nieuwpoort heeft nog veel meer te bieden, bijvoorbeeld een wandeling in het natuurreservaat de IJzermonding, waar je mondmaskerloos zeelucht mag snuiven!
PRAKTISCH
O HAPPY DAYS – EXPO PIET PEERE
Curator Iris Dryepondt
Tot 30 augustus 2020, op do-vrij-za-zo van 15-19u of op afspraak via mail naar iris3pondt@yahoo.com
Adres: Het Blauwe Huis, Onze-Lieve-Vrouwstaat 17, 8620 Nieuwpoort Stad
Wij organiseren ons naar de coronavoorschriften, en verwachten van u graag een mondmasker. En een mailtje met de aankondiging van uw komst kan zeker geen kwaad, zo vermijden we te veel bezoekers op het zelfde moment. We kijken er naar uit u te ontmoeten!
- Selina De Maeyer, schilderen met licht, met het Licht - juni 15, 2024
- Eéndagsexpo: Jet de Kort toont recent werk bij SECONDroom - mei 18, 2024
- Bottelare toont kunst in mooie tuinen - mei 4, 2024