2X collagekunst, Museum Dr. Guislain presenteert dubbeltentoonstelling

Vanaf 20 juni openen in het Gentse Museum Dr. Guislain twee ‘verkleefde’ tentoonstellingen die allebei de rijkdom van het medium collage in de kijker zetten.

Het eerste luik ontstond in volle coronacrisis: bewoners van psychiatrische en jeugdhulpinstellingen werden met kunstenaars in contact gebracht via het project Kunst in Afzondering. Vier weken lang correspondeerden ze: sommige kunstenaars vroegen om met meegestuurde materialen aan de slag te gaan, anderen lieten toe om hun werk te verknippen of verscheuren tot een geheel nieuwe creatie. Museum Dr. Guislain presenteert deze zomer een selectie van de werken die tijdens dit mooie, verbindende project ontstaan zijn.

Bram Antheunis

Het tweede luik ontstond nog voor de quarantaine. Veertien kunstenaars van Coupee Collage Collective doken in de rijkgevulde archieven van het Museum Dr. Guislain en lieten zich hierdoor inspireren. Zo geeft Bram Antheunis de rorschachtest een nieuw gezicht, gebruikt Sander Jacobs de vloeipapiertjes uit medische registers uit de jaren zestig als inspiratie voor zijn collages, terwijl Thijs Van der Linden een aanknopingspunt vond in de visie van Joseph Guislain op de therapeutische werking van de natuur.

Brunhilde Borms, P.I.N.K. Positive, 2020

Brunhilde Borms, bij wie we tijdens de voorbereidingen even op atelierbezoek gingen, ontdekte er de filmpjes van psycholoog en pedagoog Ovide Decroly (1871-1932). Hij deed onderzoek naar kinderen met een mentale achterstand, die hij classificeerde via allerlei tests. Kan je dat wel, een mens zomaar in een hokje stoppen? Brunhilde Borms vindt van niet. Ze wil met haar werk aanzetten tot nadenken over de labels die we al te snel op anderen kleven, over de schemerzones van onze geestelijke gezondheid en over hoe waardeoordelen hierover haast arbitrair per cultuur verschillen. Haar nieuwe reeks P.I.N.K. Positive haalt onze neiging tot stigmatisering op sympathieke wijze onderuit.   

Borms toont tevens op haar dooie eentje hoe rijkgeschakeerd het palet van de collagekunst is. Op haar kronkelige, ongelijke pad kwam ze niet alleen oude schoolfoto’s maar ook deze kostbare vondst tegen: een doos vol preparaten, objectglaasjes met het fluoroze reagens eosine. Die verwerkt ze op lumineuze wijze in haar collages. Ook greep ze deze keer naar knalroze Japanse patroonboeken en medische tekeningen. De verbeeldingskracht van Brunhilde Borms springt van de hak op de tak, om uit te komen bij een beeldend verhaal met een geheel eigen logica. De logica van dromers en hemelbestormers, die uitdagende prikjes toebrengt aan het universum. Ontdek het werk van haar en haar al even inventieve kompanen tot 30 augustus in het Museum Dr. Guislain.

Brunhilde Borms, P.I.N.K. Positive, 2020

COLLAGE, 20 juni tot 30 aug 2020, Museum Dr. Guislain, Gent

Met werk van o.m. Bram Antheunis, Pieter Bauters, David Boon, Brunhilde Borms, Isabelle Cordemans, David Delruelle, Stephanie Herremans, Sander Jacobs, Nicolas van Parys, Jelle Van den Heede, Thijs Van der Linden, Marie Verboven, Eva Vermeiren, Jesse Willems

Meer info over de dubbeltentoonstelling vind je hier: Museum Dr. Guislain

Coupee Collage Collective

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X