Ontdek een verrassende beeldentuin in De Haan – Expoflits #25

Iets meer dan tien jaar geleden streek een bijzonder koppel neer op een bijzondere plek in De Haan: Henk Korthuys, Nederlander van origine en voormalig tuinarchitect, en de Zwitserse kunstenares Manon Huguenin. Ze leerden elkaar kennen op een beeldhouwsymposium in Slovenië en meteen hing er romantiek in de lucht. Hoewel ze erg verschillend zijn, zijn ze elkaars beste raadgevers. Na al die jaren weten ze elkaar nog steeds te verrassen. De wet van het vruchtbare verschil, dus.

Samen beheert het koppel de Beeldentuin MHK langs de Driftweg in De Haan, waar je zowel hun atelier vindt als een expositieruimte en een weelderige wilde tuin waarin hun beelden volledig tot hun recht komen. Manon werkt puur instinctief en wil vooral niet nadenken tijdens het creëren, Henk kiest steeds vaker voor architecturale precisie. Deze zomer exposeren ze samen met kunstenaar Dirk Roose, die ooit in Brussel het ‘Museum voor Spontane Kunst’ oprichtte, wat nog steeds af te lezen valt uit zijn werk. We mochten al even voorproeven van wat er vanaf 15 augustus te beleven valt.

Onze highlights:

/1/ Henk Korthuys

Aanvankelijk werkte Henk Korthuys in zijn sculpturen rond vrouwelijke vormen. Daarvan zijn er nog een aantal voluptueuze exemplaren te bewonderen in en om de beeldentuin. Daarna veranderden de vrouwen in gestileerde vogelfiguren, geïnspireerd door een reis naar Azië, waar dergelijke vogelfiguren of ‘Cho Fa’s’ worden gebruikt om het kwade buiten de deur te houden.

Een reis naar Marokko bezorgde hem een nieuwe fascinatie: de verweerde, vaak wat afgebrokkelde stadspoorten, een symboliek die we hier niet meer kennen. Wat gebeurt er met je als je doorheen zo’n stadspoort stapt? Voel je de energie veranderen? De poorten werden een metafoor voor verschillende overgangen in het leven, van de ene levensfase, mindset of hoedanigheid naar de andere. Transformatie, metamorfose, verandering – een sculptuur als rite de passage.

Hoe voel jij je bij deze beelden? Voel je je geneigd door de poort te stappen, of ben je bang voor het onbekende? Ervaar je onzekerheid of ben je veeleer nieuwsgierig naar het ‘andere’ dat wacht aan de overkant? Heb je misschien ook zin om de beelden aan te raken, te aaien of te strelen? Dat vindt Henk Korthuys helemaal ok. Hij hoopt vooral dat je de toewijding en zorg voelt waarmee ze zijn gemaakt.

/2/ Manon Huguenin

Dat Manon Huguenin geen doordeweekse vrouw is heb je al door na een paar minuten praten. Haar doordringende, integere ogen lopen over van diepgang en passie. Ze laat even het woord sjamanisme vallen, heeft het daarna over yin en yang, altruïsme en egoïsme, en het mannelijke en vrouwelijke aspect in ons. Tegenpolen, daar lijkt ze een voorliefde voor te hebben. Geen wonder dat ze als gedistingeerde, ietwat gereserveerde vrouw koos voor de Hollandse extraversie van Henk Korthuys.

Haar werk is op dit moment dan ook helemaal anders dan het zijne. Ze heeft geen vooropgezet plan en laat de steen haar vertellen wat er moet gebeuren. De empathie voor haar materiaal is haar leidraad. “Als ik nadenk, dan lukt het niet”, zegt ze. En ook: “Ik kan heel moeilijk met woorden mijn gevoelens vertalen.” Die ‘wolk’ van gevoelens en gedachten waarin ze wel eens lijkt te verdwalen, gaf ze vorm in een aantal sculpturen, zoals The Dream.

Ze focust zich op emoties – dat zijn meer uitgewerkte sculpturen met vaak een romantische uitstraling – en op attitudes. Die attitudes zijn gebaseerd op de spiraalvorm van een wulk, die haar doet denken aan de expressie van een danser, een dynamische uitdrukking van trots en levenskracht. De sculpturen die eruit voortkomen zijn dan ook een soort mengvorm, tussen wentelend lichaam en sierlijke schelp.

/3/ Dirk Roose

Dirk Roose is een buitenbeetje in de artistieke wereld. Hij heeft lak aan conventies en gaat liefst zijn eigen weg, nog meer dan de gemiddelde kunstenaar. Social media bijvoorbeeld zijn niet aan hem besteed, de drukte van het hedendaagse leven evenmin. Het liefst verschuilt hij zich in een duinpanne in De Haan, waar hij zich voor zijn huidig project focust op de steeds wisselende flora in het gebied, wat de neerslag kent in kleine schilderijtjes.

Op deze groepsexpositie in De Haan toont hij voornamelijk zijn reeks Fabuleus, waarin hij vrijelijk aan de slag gaat met mythologische verhalen. In een techniek die hij niet wil prijsgeven, maar waar hij naar eigen zeggen een schildersleven lang naar gezocht heeft. Hij werkt enkel op papier, omdat dat uitdagender is en telkens anders aanvoelt, én ook: omdat zijn enorme productie anders niet te stockeren valt. Er is nooit een vooropgezet plan: hij verdiept zich in de mythes en schuift ze daarna opzij. De verf en de inkt, met kenmerkende, steeds terugkerende drippings, vormen zich als vanzelf tot half herkenbare figuren.

De alomtegenwoordige oppergod Zeus, Telemachos, Odysseus, Kronos en Kairos, Daphne, ze passeren allemaal de revue in een herkenbare fantasmagorische stijl. De schimmen van Dirk Roose refereren aan de ‘halftransparantie’ van de goden – je kunt ze aanvoelen maar hun gedragingen zijn nooit helemaal te voorspellen. We herkennen onszelf, maar dan uitvergroot, heviger, meer onberekenbaar. Los van de literaire en historische inslag zijn deze werken ook puur zintuiglijk interessant. Je kunt ze aan de oppervlakte ervaren, en je desgewenst grondiger in de achtergrondverhalen verdiepen. Louter esthetisch hebben ze ook genoeg te bieden. Dirk Roose reikt aan, maar verschaft nooit het volledige verhaal.

Website Dirk Roose

Dirk Roose, Kronos en Kairos

Ga dat zien!

… want dit is een kleine, fijne ontdekking in De Haan. Een mooi voorbeeld van hoe een artistiek koppel elkaar kan aanvullen, aanvoelen en inspireren. Doe hier de prachtige wilde tuin bovenop en het is oprecht genieten!


PRAKTISCH
15, 16, 22 en 23 augustus van 10-18u
19 augustus van 14-18u
Meer info: http://www.sculpture-art.be
Of via (0479) 647 587
ALTIJD GEOPEND OP AFSPRAAK#EXPOFLITS 
Deze zomer willen we de kunst een extra hart onder de riem steken. TheArtCouch gaat voorproeven op tentoonstellingen in eigen land die absoluut de moeite waard zijn en kiest telkens een paar teasers voor het publiek. Wil jij ook jouw evenement in de kijker zetten? Ontdek hier meer.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X