‘That’s how the light gets in’ – Expo van Isabel Devos in Gent

Het is een legendarische songtekst die hier als leidraad dient voor de nieuwe expo van Isabel Devos. ‘There’s a crack in everything, that’s how the light gets in’, Leonard Cohen bezong ermee de schoonheid van de imperfectie, die ook deze fotografe omarmt als geen ander.

Zoals in de serie Rock Scales, waarbij ze werkt met de natte collodiumtechniek. Een glasplaatje met een vloeibare lichtgevoelige laag dient als beelddrager. De foto’s van rotsen, een momentopname van informatie, worden getoond tegen een leisteen, zelf ook een drager van miljoenen jaren informatie. Zo ontstaat een gelaagde compositie die lijkt op een schaalmodel van een landschap.

Ook in het tweeluik Scylla en Charybdis speelt ze een spel met schaal. De ene foto, die lijkt op een maanlandschap (en effectief bij maanlicht genomen is), symboliseert daarbij de toekomst, de andere het verleden. Voor de fotografe is het een schipperen tussen vertrouwde oplossingen en de beloftes van de nieuwe technologie. Welke keuze we ook maken, averij zullen we oplopen.

Schaal speelt ook een rol bij de kleinste werken in deze tentoonstelling, de reeks Fully-Grown. Devos fotografeerde bonsais en drukte de foto’s vervolgens af op groot formaat. Die foto’s fotografeerde ze opnieuw met een polaroidcamera. Door dat proces, de zorgvuldig gekozen cadrage en het uitgekiende perspectief, geeft ze de kleine boompjes opnieuw de allure van machtige groene mastodonten.

In de reeks Contemplative Landscapes focust ze op door de mens gemaakte structuren en de sporen die de natuur erop nagelaten heeft, in beelden die opvallende gelijkenissen vertonen met landschapsschilderijen. De foto’s zijn niet enkel de oosterse tegenhanger van westerse landschappen, ze fungeren ook als nabeelden van een landschap, net zoals een herinnering vervaagt in de geest. Wie lang genoeg kijkt en vervolgens de ogen sluit, ziet misschien wel het positieve beeld: een imaginair landschap.

(met dank aan Tim Vanheers voor de tekst)


Isabel Devos, ‘That’s how the light gets in’
Until Sunday 22 November 2020
Friday, Saturday 14.00—18.00 and by appointment
Te zien bij Casa Argentaurum in Gent

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X