Een kijkje in het schetsboek van… Giovanni Winne

Is er iets enigmatischer dan het schetsboek van een kunstenaar?… De plaats waar wordt geëxperimenteerd met nieuwe ideeën, waar nieuwe wendingen in een nog onzekere plooi vallen, waar prille kiemen van een mogelijk meesterwerk wortel schieten in een nog onvruchtbare grond?

Maar hoe zit het werkelijk? Welke band smeedt de kunstenaar met zijn schetsboek? Laat hij ruimte voor fouten, mislukkingen, of probeert hij zo scherp mogelijk het finale resultaat te benaderen? Nieuwsgierig als we zijn, gaat TheArtCouch de komende maanden op onderzoek uit.

Deze week mochten we een kijkje nemen in het schetsboek van Giovanni Winne, al is er ook hier niet echt sprake van een ‘boek’, zijn schetsen maakt hij op losse bladen. Giovanni gebruikt zijn schetsen als ‘een middel om los te komen als het schilderen even niet lukt’. Er is dan ook geen direct verband met de finale schilderijen van Giovanni. In zijn schilderijen brengt hij het idee dat aan de basis onmiddellijk op het doek op, om het daarna geduldig, laag per laag verder te ontwikkelen. Zijn schetsen daarentegen bieden eerder een mogelijkheid om te experimenteren en nieuwe vormen uit te proberen. Een moment van vrijheid dus, of ontspanning, alvorens zijn monnikenwerk te hervatten…

 

 

Giovanni Winne is vertegenwoordigt door Bogert Gallery in Knokke. Volgend jaar zal hij onder meer te zien zijn op de tentoonstelling van het PAK “Between Earth & Heaven” in Brugge. Meer daarover leest u binnenkort op TheArtCouch!

Vorige schetsboeken gemist? Klik hier!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. AanSTORMmend talent !

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X