‘Aantekeningen aan mijn jongere zelf,’ twee fotografen blikken terug op hun parcours en het belang van fotografie

Hoe beïnvloeden artistieke keuzes het persoonlijke leven van de kunstenaar, dat vaak onder druk komt te staan door de onafgebroken drang om te creëren? Wat betekent het om een kunstenaar te zijn? Hoe beïnvloeden de persoonlijke keuzes die we maken ons creatieve pad? 

Het zijn gewichtige vragen die Thomas Vandenberghe en Peter Henry Waterschoot zich stellen in hun eerste duo-expo, “Notes to our younger Selves / Painter would be It” De titel geeft het al aan: ze blikken in deze expo terug op het parcours dat ze reeds hebben afgelegd, waaruit ze niet zomaar herinneringen sprokkelen, maar op zoek gaan naar betekenis en relevantie van hun eigen praktijk. Het medium dat de kunstenaars hanteren, fotografie, nodigt sowieso tot een diepere zelfreflectie. Walter Benjamin had het over het verlies van ‘aura’ in de fotografie, een medium dat, per definitie, reproduceerbaar is, maar zag er tegelijk een nieuwe manier in om een authentiek verhaal te vertellen.

Fotografie verhoudt zich op een andere manier tot de wereld, zo vertellen de kunstenaars: “Daar waar de schilder vertrekt van een leeg canvas en dit opvult met verbeelding, gaat de fotograaf in de wereld op zoek naar beelden die corresponderen met zijn of haar verbeelding, wat leidt tot een lang en intensief proces van zoeken, kijken en registreren, dat vraagt om consistentie, volharding en voortdurende macro-en micro-evaluatie.”

Als kunstvorm wordt fotografie net als schilderen een manier om een innerlijke wereld te schetsen, al gebruiken ze hiervoor de buitenwereld als grondstof. De mogelijkheden zijn hierdoor niettemin even onbegrensd.©Thomas Vandenberghe

Thomas Vandenberghe gaat in zijn penseelstreken van zijn verbeelding op een intieme verkenning van het alledaagse, van leven en relaties, van mens-zijn en poëzie, waarin hij met bijna schilderachtige precisie de imperfecties en toevalligheden van het leven vastlegt. Op zoek naar de verhalen achter de realiteit die zich voor zijn ogen afspeelt tracht hij het unieke karakter van de vluchtige beeldenstorm vast te leggen. Voor Peter Henry Waterschoot vormt fotografie dan weer een toegangspoort tot een verdoken wereld, waar we nauwelijks nog oog voor hebben. In een bevreemdende wisselwerking brengt hij het licht in de organische vormen tot leven aan de hand van kunstmatige belichting. Het is niet de enige paradox in zijn werk: “ik werk soms dagenlang in retraite op locatie, net zo lang tot ik het beeld verkrijgt dat ik wil,” vertelt hij. “Het digitale medium laat me juist deze traagheid toe.”

Beide kunstenaars hebben naar eigen zeggen een haat-liefde relatie tot het medium dat ze hanteren, al overheerst heel duidelijk de liefde ervoor. Wat ze echter beide aantonen is dat fotografie de objectieve weergave van een realiteit ver overstijgt, en het ook ten tijde van digitalisering een instrument blijft om de rijke beleving van de realiteit op een hoogstpersoonlijke manier weer te geven.

(boven ©Thomas Vandenberghe onder ©Peter Henry Waterschoot)


Notes to our younger Selves / Painter would be It” met werk van Thomas Vandenberghe en Peter Henry Waterschoot loopt van 22 september tot 20 oktober bij Galerie Gevaert. Klik hier voor alle info.


Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op