‘Aanwinst’, een kijkje in het hoofd van zeven jonge kunstenaars die recent zijn opgenomen in de collectie van de Vlaamse Gemeenschap

De overheid heeft verschillende manieren om hedendaagse kunstenaars te ondersteunen. Dit hoeft niet noodzakelijk zakken geld te kosten. Het verlichten van administratieve lasten of het creëren van een duidelijk statuut voor de verschillende ‘types’ kunstenaars zou al een stuk vooruithelpen, laat staan een beleid uitstippelen dat jonge kunstenaars met een internationale reikwijdte en ambitie hierin daadwerkelijk helpt -de contacten van bijvoorbeeld Flanders & Trade zouden hierin zeker kunnen helpen, ook al behoort dit niet tot haar missie.

Maar ook met geld dus. Een van de middelen die de Vlaamse Gemeenschap tot haar beschikking heeft is de aankoop van kunstwerken voor de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Met een budget van 250,000 euro kan je op dat vlak wel wat, zeker als de missie onder meer is om ‘sleutelwerken van toonaangevende actuele kunstenaars’ en ‘werken uit jongere, beloftevolle oeuvres’ aan te kopen.

Vorig jaar werd dit geld uitgegeven aan werken van gevestigde namen zoals Pieter Vermeersch, Manon De Boer en Joëlle Tuerlinckx, en opkomende kunstenaars zoals Elen Braga, Elhadj Libasse Ka en Liesbeth Henderickx. De aangekochte werken worden netjes uitgedeeld aan Mu.ZEE, SMAK, M HKA, M Leuven, het FOMU en het Middelheimmuseum.

Leuk voor de kunstenaars, zou je denken. Maar om het met een boutade te stellen: een kunstenaar leeft niet van geld alleen. Hij wil natuurlijk dat zijn werk ook gezien wordt, en daar wringt vaak het schoentje. Exacte cijfers hierover heb ik niet gevonden, maar vast staat dat de aangekochte werken overwegend in het halfduister van de depots van deze musea belanden, en dus zelden voor het publieke oog te zien zijn.

Daar wil de nieuwe reeks van VRT MAX een oplossing voor bieden. In een nieuwe reportagereeks, ‘Aanwinst’, biedt het een kijkje in de leefwereld van zeven hedendaagse kunstenaars, met als aanleiding de opname van hun werk in de collectie van de Vlaamse Gemeenschap. “De kunstenaars onthullen er hun eigen diepere connectie met de werken en hoe de aankoop door de Vlaamse Gemeenschap hun carrière heeft beïnvloed,” vertellen de makers van het programma. De reportages willen dus evengoed het creatieproces belichten als de leef- en denkwereld van deze heel diverse selectie aan kunstenaars. Komen aan bod: Leyla Aydoslu, Denicolai & Provoost, Maika Garnica, Frederik Lizen, Karl Philips, Laura Nsengiyumva en Thomas Verstraeten.

Alsof dit niet genoeg was (en dat is het mijns inziens nog niet) start op 24 februari ook een expo in C-Mine in Genk. Daarin zijn niet enkel de werken te zien van deze zeven kunstenaars, maar daarbovenop selecteert elke kunstenaar een andere uit de collectie van de Vlaamse Gemeenschap, die voor hen een speciale betekenis hebben. Zo zie je er ook werken van Pelagie Gbaguidi, Jacqueline Mesmaeker, Francis Alÿs, Kasper De Vos, Liliane Vertessen, Pascale Marthine Tayou en Adrien Tirtiaux.

Filmstills uit de reeks:

Van boven naar beneden: film stills van Frederik Lizen | Laura Nsengiyumva | Denicolai & Provoost | Karl Philips | Leyla Aydoslu | Maika Garnica | Thomas Verstraeten © Borgerhoff & Lamberigts & VRT Canvas


‘Aanwinst’ is een productie van Borgerhoff & Lamberigts in coproductie met VRT Canvas. Dit project kwam tot stand met de steun van VAF/Innovatielab, Sabam for culture en de taxshelter maatregel van de Belgische federale overheid via Flanders Tax Shelter. De reeks is vanaf 23 februari te zien. De expo ‘Aanwinst’ bij C-Mine in Genk loopt van 24 februari tot 26 mei 2024. Klik hier voor alle info.


Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. Ik was daar mee verantwoordelijk voor qua aankopen
    Luk Lambrecht

    Post a Reply

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op