De Belgian Art & Design beurs gaat al een aantal jaar mee. Het bleef tot dus ver wat mij betreft een wat ongemakkelijke combinatie, zij het zeker geen onlogische: uiteindelijk springen zowel kunst als design voort uit een vaak unieke manier om wat we als werkelijkheid aanzien te interpreteren en tot een nieuw geheel om te vormen. Het feit dat in vorige edities beide op ruimtelijk vlak netjes van elkaar gescheiden werden, vergemakkelijkte geenszins een verdere analyse van de gelijkenissen tussen de twee disciplines, om een lelijk woord te gebruiken.
Aan dit euvel wordt dit jaar zeker verholpen. Kunst en design staan er heerlijk door elkaar, waardoor het oog voortdurend een combinatie van beide wordt gepresenteerd, dermate toch dat je op de duur het verschil niet meer merkt. De onscherpe scheidingslijn is ook levendig merkbaar op de stand van broer en zus Allaeys-ALPH’, waar de strakke architecturale meubelen van Philippe stijlvol gecombineerd worden met de heerlijk primitief aanvoelende beeldjes van Sabine.
De nieuwe lokatie helpt ook. Het Arsenaal in Gentbrugge biedt de ideale proporties om alle stands in een gezellige flow in zich op te nemen zonder ooit te druk of te leeg aan te voelen. A walk in the park voor de occasionele kunstflaneur, maar evenveel uitnodigingen om gesprekken aan te gaan met galeristen of je wat te verdiepen in een werk dat jouw aandacht weet te trekken.
Na twee rondjes had ik alleszins niet iedereen gesproken, noch alles gezien. Maar mensen houden nu eenmaal van lijstjes, dus geef ik graag mijn vijf persoonlijke hoogtepunten mee. Op de stand van Zebrastraat vind je een diverse selectie van de ‘kunstenaars van de maand’ van het voorbije jaar, wat een ideale introductie biedt tot dit concept. Voor een introductie tot een miskende en wat ondergewaardeerde kunstvorm, de collage, kan je terecht bij de stand van Coupée Collage Collective, die met een reeks vooral kleinere werken een geraffineerde selectie biedt van de talrijke variaties van het medium. Galerie 10a presenteert drie kunstenaars die ik sowieso graag volg, met onder meer enkele nieuwe werken van Nico Vaerewijck, gemaakt naar aanleiding van zijn road trip in de V.S., die ik voor het eerst in het echt te zien krijg. De triptiek van Philippe Vandenberg bij Wouter De Bruycker is ronduit ontzagwekkend, niet te missen.
Maar misschien de grootste ‘ontdekking’ -terug: wat mij betreft- is de reeks van Anne Van Boxelaere die te zien is bij Fred & Ferry. Naar verluid is de reeks gebaseerd op de notie van de rise & fall van grote wereldrijken, een wervelende synthese van chaos en orde die -zo lees ik het- verwijst naar de onmogelijkheid van controle, of de waanzin van een doorgedreven controlerende staatsapparaat zoals Joseph Roth die zo genadeloos beschreef. De werken op de beurs vormen alvast een onweerstaanbare uitnodiging om haar oeuvre verder te verkennen.
De Belgian Art & Design Fair loopt nog in het weekend van 21 oktober, zaterdag en zondag van 10:30 tot 18:30. Klik hier voor alle info.






(Stands van Zebrastraat, Coupée Collage Collective, Allaeys-ALPH’, Galerie 10a, De Bruycker, Fred&Ferry
foto’s: TheArtCouch)