De late Paul Klee, een verrassende wending in zijn oeuvre

Wie bij de naam Paul Klee automatisch denkt aan grote, kleurrijke composities, zal zijn mening wat moeten herzien. In maart had normaal gezien de tentoonstelling Paul Klee: Late Klee moeten plaatsvinden bij Zwirner Gallery in Londen. Het beloofde een heel nieuw licht te werpen op het werk van de kunstenaar, die aan het einde van zijn leven, tussen de vroege jaren ’30 en zijn overlijden in 1940, de Bauhausbeweging resoluut de rug toekeerde.

In plaats daarvan ging hij experimenteren met vormen en technieken. Ondanks zijn slechte gezondheid, die hem af en toe verhinderde om kunst te maken, bleek het een van de meest productieve fase te worden in zijn carrière. Het leek alsof hij in deze periode eindelijk bereikt had waar hij jarenlang naar op zoek was… Thematisch pendelde hij tussen abstract naar figuratief, en raakte zelfs de grens tussen beide zoals in zijn op kalligrafie geïnspireerde reeks tekeningen.

De tentoonstelling zal je niet meer kunnen bezoeken, als zal het waarschijnlijk wel op een of andere manier opduiken. Maar mocht je benieuwd zijn kan deze rondleiding en uitleg van Fabienne Eggelhöfer, chief curator van het Zentrum Paul Klee zeker van dienst zijn.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X