De Nieuwe Garde van Kunst in Huis: (3) Hélène Meyer

Jonge kunstenaars een boost geven in coronatijden, het is niet evident. De jaarlijkse groepstentoonstelling waarop de ‘De Nieuwe Garde’ van Kunst in Huis wordt gepresenteerd, kon dit jaar niet doorgaan. Dus moeten er andere wegen worden verkend om jonge mensen een zetje te geven, zoals dit interview. We praten met drie veelbelovende kunstenaars die heel divers werk creëren en gloednieuw zijn in de collectie van Kunst in Huis. De derde en laatste die we voorstellen is Hélène Meyer.

Hélène Meyer – Foto Charlotte Van Noten

Na haar studies aan de academie in Antwerpen, trok Hélène Meyer (27) zich een paar jaar terug in haar atelier om een eigen beeldtaal te ontwikkelen. Daarna was ze klaar om naar buiten te treden, met wat inderdaad een unieke schriftuur is te noemen, die wat ons betreft internationale allures heeft, en perfect aansluit bij de eigentijdse stroming van jonge schilders die niet terugdeinst uitbundig kleur te gebruiken. Schilderkunst die zich niet schaamt voor haar extraversie, en zich niet in een nauwe, conceptuele mal laat prangen.

We vallen meteen voor een groot werk, waarin allerlei nuances van geel door elkaar kronkelen. “Dat is de Yellow Jungle”, legt Hélène uit. “Zo maak ik ook een Blue JungleGreen Jungle, enzovoort. Mijn werk is onder meer een onderzoek naar kleur, de vormen die ik creëer fungeren hierbij als drager. Hoeveel gelen kun je tegenover elkaar zetten zodat iets nog herkenbaar blijft? Waar ligt de grens en wat is nog mooi én vooral interessant genoeg om naar te kijken? Ik ben nogal obsessief wat kleuren betreft, ik kan heel lang bezig zijn met uit te zoeken welke kleuren ik zal hanteren, wat vloekt of vibreert, wat nog een zekere harmonie teweegbrengt of net niet.” 

Iedereen weet dat groen en rood combineren een interessante confrontatie creëert, maar die evidenties zijn voor Hélène niet genoeg. Zij wil dieper graven: “Als kind hield ik me reeds bezig met schilderen. Soms ging ik zeer wild tekeer: papier scheuren, mijn vingers gewoon in de potten verf doppen. Vrijheid vinden was dus geen probleem, ik wou vooral technische bagage opdoen. Daarom koos ik voor de academie van Antwerpen. Ik wou leren wat je met verf kunt doen, hoe je je materiaal kunt beheersen, hoe je pigmenten kunt respecteren. Bewust heb ik dit schoolse stramien gevolgd, terwijl ik thuis nog voor de vrijheid kon kiezen. Na mijn studies moest ik mij weer loswrikken: wat kan ik nu doen met alles wat ik heb geleerd?”

Tijdens de paar jaren van isolement, sloeg de twijfel bij Hélène soms toe. Was schilderen wel echt wat ze wou doen, was het vuur hevig genoeg om haar leven hieraan te wijden? Hélène: “Steeds weer kom ik tot dezelfde conclusie: ik kan niet anders, hiermee kan ik niet stoppen, schilderen brengt het nodige evenwicht in mijn leven.”

Inspiratie vindt ze overal. Tijdens reizen, bijvoorbeeld naar Marokko, maar ook gewoon op straat. Architecturale elementen, voorwerpen of organische zaken. Ze ontwikkelde hieruit een beeldenlexicon dat nog steeds verder evolueert. Van herkenbare figuratieve vormen, naar meer onbestemde creaturen. Ze laat ze in gesprek gaan in een bepaalde omgeving, de kleur speelt hierbij een belangrijke rol. “Het onderwerp wordt de kleur”, licht ze toe, “de vormen krijgen een identiteit op zich en gaan een eigen leven leiden. Ze veranderen dankzij de kleur in elk schilderij.”

Het werk van Hélène Meyer is attractief en vitalistisch. Toch mogen we het niet eenduidig als een toegankelijk kleurenfestijn zien. Er is meer aan de hand. Steeds is er in elk werk iets wat wringt, wat de kijker desalniettemin uit balans brengt. Hélène: “Ik amuseer me, maar het is ook vaak een worsteling. Ik weet altijd wanneer een werk af is, maar daarom weet ik niet per se of het goed is. Stilaan krijg ik daar echter meer zicht op. Samengevat: een werk is volgens mij bestand tegen de tand des tijds als ik het zelf niet helemaal begrijp. Als ik er een vreemd, ietwat oncomfortabel gevoel bij heb. Het zijn die werken, waarbij ik tijd nodig heb om ze te beheersen, die mij het meest leren.”

Meer ontdekken over deze jonge kunstenaar? Kijk op de website van Kunst in Huis. Kunst in Huis telt een hedendaagse kunstcollectie van meer dan 5.000 kunstwerken van 370 kunstenaars. Voor €12 per maand huur je een kunstwerk en haal je een Belgisch kunstwerk in huis. De collectie omvat zowel schilderkunst, fotografie, grafisch werk, textielkunst als ruimtelijk werk. Een kunstwerk kopen kan uiteraard ook!

Foto’s Charlotte Van Noten

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op