Een blik vooruit op PAN Amsterdam, vanaf 19 november

Als kunstliefhebber kan je nagenoeg niet om de kunstbeurzen heen. Niet enkel om je verzameling te vervolledigen met onverwachte ontdekkingen, maar zeker ook om je kennis van en inzicht in kunst uit te diepen. In deze zin kan je kunstbeurzen zien als een uitgebreid tijdelijk kunstmuseum, waar je oog in oog komt te staan met een uitgebreide selectie aan kunst die je niet zo makkelijk in een publieke ruimte zoals een museum te zien krijgt.

De omvang van zo’n beurs kan echter snel overweldigen. Teveel volk, teveel prikkels. Het komt erop aan om voor je bezoek al een aantal accenten te leggen, keuzes te maken, eventueel reeds voor je bezoek een route uit te stippelen.

Dit deed ik alvast voor de PAN beurs die op 19 november opent in de RAI in Amsterdam, die dit jaar aan haar 36e editie toe is. Speciaal voor dit jaar is dat PAN naast een sterke selectie van oude meesters, 19e-eeuwse schilderijen, zilver en Aziatische kunst, dit jaar voor het eerst ook aandacht besteed aan Afrikaanse hedendaagse kunst. Alvast een goede reden voor mij om dit aspect verder uit te spitten:

De Zimbabwaanse kunstenaar Mostaff Muchawaya lijkt me een prima start. De kunstenaar portretteert er familieleden, al wist hij elke mogelijkheid tot herkenbaarheid bewust uit, om de kijker toe te laten ‘zijn eigen gezicht te herkennen’ in het portret. Het geheel oogt dromerig, halfweg tussen de Afrikaanse roots en het wegwissen van persoonlijke herinneringen. Best intrigerend. Ook Saidou Dicko uit Burkina Faso lijkt me het ontdekken waard. In 2006 verkreeg hij de prijs van beloftevolle jonge kunstenaar van het Fondation Blachère d’Apt in Dakar voor zijn reeks Shadow thief. Het onderwerp is gebleven: Dicko overschildert de personages op zijn foto’s in het zwart om een plaats te bieden aan hun schaduw -als amateur-psycholoog gaan mijn gedachten als vanzelf uit naar C.G. Jung.

MOSTAFF MUCHAWAYA bij Duende Art Projects | SAIDOU DICKO bij Contour Gallery

Ook in de afdeling hedendaagse kunst valt zo te zien heel wat te beleven. Ik plan alvast wat tijd om me te verdiepen in het werk van de Franse Sylvie Bonnot bij The Merchant House, een ‘transmediale’ fotografe die het concept documentaire radicaal wil veranderen. Ook de wollen sculpturen van Claudy Jongstra bij Galerie Fontana en de vol-lege sculpturen van Rakuko Naito bij The Mayor Gallery weten me op het eerste gezicht te boeien.

Claudy Jongstra bij Galerie Fontana | Rakuko Naito bij The Mayor Gallery | Sylvie Bonnot bij The Merchant House

Ook Belgische kunstenaars zijn vertegenwoordigd op de beurs. Zo kan je werk van Rob Buelens en Luc Dondeyne ontdekken bij Zerp gallery, Stefan Peters bij Roger Katwijk, Ronny Delrue bij Coppejans Gallery. Werk van de tien jaar geleden overleden Bram Bogart is zowel te zien bij Coppejans als bij Rueb Modern & Contemporary Art.


De PAN beurs vind plaats van 19 tot 26 november in de RAI, Amsterdam. Klik hier voor alle info!


Sfeerbeelden PAN 2022 © Natascha Libbert

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op