Een kijkje in de wunderwall van… Jan De Nys

Een Wunderwall, zowel voor kunstliefhebbers, verzamelaars en kunstenaars is het een plek om zich, zoals het woord aangeeft, te verwonderen, maar ook om in te verdwalen en zijn gedachten de vrije loopt te laten. De komende weken nemen we een kijkje in de Wunderwall van onze lezers. Deze week selecteerden we de Wunderwall(s) van kunstenaar en verzamelaar Jan De Nys, een eerbetoon aan kunstenaars en creatieve expressie. Heb je zelf een Wunderwall met -voornamelijk- Belgische kunstenaars? Laat het ons weten!


In de serene eetkamer, die vaak dient als de werkruimte waar De Nys zijn montages tot leven brengt, komt een boeiende wereld van kunst tot leven. De muren zijn getransformeerd tot Wunderwalls, elk een unieke uitdrukking van De Nys’ passie voor kunst. Franck Bragigand’s meerdere PPP’s (geschilderde plastic planten) brengen de natuur op een nieuwe manier tot leven, terwijl een eigen creatie, ‘Sea Painting’, zijn eigen visuele reis op gang brengt. De aanwezigheid van Tapta’s maquette voor Niké doorbreekt het florale thema en voegt een intrigerend contrast toe aan de ruimte.

Tussen deze meesterwerken vinden we de lens van Sarah Van Marcke, vastgelegd in haar werk ‘territorial drift’, en Bruno V Roels, wiens ‘A palm tree is a …’ de verbeelding prikkelt. De florale lijn wordt voortgezet met Stief Desmet’s ‘Fleur’ en Anne Bossuroy’s ‘fleur den uit’, die een aangename harmonie creëren tussen kleuren en vormen. Boven dit alles troont ‘stand in’ van Sara Bjarlandt als een baken van inspiratie.

De kunstreis gaat verder op de trap naar de woonkamer, waar kunstwerken in een dans van ‘toevallige ontmoetingen’ elkaar afwisselen en ruimte maken voor nieuwe inspiraties. Op de vloer stapelen de werken zich op, elk een fragment van creativiteit. Van Willem Speekenbrink’s keramische ‘blokboom’ tot Johan De Wit’s grafiet op staal, en Zbigniew Salaj’s hoorcollages tot Jan De Maesschalck’s ‘unknown portraits’, elke keuze weerspiegelt een stuk van De Nys’ gevarieerde kunstige interesse. De muren van de overloop vormen een eigen kunstgalerij, met Jus Juchtmans’ schilderij naast tekeningen van Hannelore Van Dijck en Stefan Annerel.

Ook de overgang naar de slaapkamer bulkt van kunst. Marcel Berlanger, Richard Allen, Stijn Ank, Hendrik De Schrijver, Babs Decruynaere en anderen voegen lagen van verhalen toe aan de muren en gangen. De slaapkamer ademt een gevoel van voortdurende verandering, met werken die voortdurend worden verplaatst en uitgewisseld, maar te midden van deze dynamiek blijft de foto van Greet De Gendt’s ‘manneken’ als een vertrouwde metgezel.

Jan De Nys’ huis lijkt een weerspiegeling van zijn passie voor kunst en zijn diepgaande waardering voor creatieve uitdrukking. Elk Wunderwall is een fragment van inspiratie en een venster naar de unieke verhalen van kunstenaars van over de hele wereld. Een constante bron van verwondering en inspiratie…


Jan De Nys organiseert momenteel de expo ‘Strange Company’ in kunstruimte Diskus in Aalst, elk weekend open (of op afspraak) tot 3 september 2023!


foto’s: Jan De Nys


Meer weten over wundwalls? Mis het dossier niet in de oktobereditie van TheArtCouch magazine! Abonneer je nu:


Overweeg je zelf een collectie op te starten of verder uit te bouwen en wil je graag wat extern advies? Klik hier!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op