Globetrottende bal -en dito kunstproject- strijkt neer in Genk

Het wordt het ‘langstlopende street art kunstwerk ter wereld’ genoemd, de RedBall van Kurt Perschke. Na onder meer in Parijs, Toronto en Tokio is de bal tussen 21 en 25 augustus ook in Genk te zien!

Street art, jawel, maar niet in de vorm van ‘klassieke’ muurschilderijen. De rode bal op zich is niet eens het werkelijke kunstwerk, het is wat de verschijning van het werk teweegbrengt, de gesprekken en betrokkenheid die het veroorzaakt, die het werkelijke kunstwerk vormen. “Uiteindelijk gaat RedBall over mensen,” aldus het persbericht.

Bij het maken van een openbaar werk is Perschke zich bewust van de geschiedenis van beeldhouwkunst in openbare ruimten, de zogenaamde monumenten, en hoe dat – in goede en slechte tijden – leidt tot een perceptie van wat openbare kunst vandaag de dag zou moeten zijn. Zijn RedBall project rekent af met het statische topdown karakter van monumenten en verkent op een onconventionele manier verschillende leefruimtes in een stad. De humor en het charisma van zijn kunstwerk nodigen de kijkers uit om in het verhaal te stappen, of er tenminste onderling over te spreken.

“Ik denk dat het essentieel is voor publiek werk om meer te doen dan ‘buiten’ zijn,” zegt de kunstenaar. “Het moet leven in de verbeelding van het publiek. Schaal, tactiliteit, fysieke aanwezigheid – het zijn allemaal gereedschappen van de beeldhouwkunst en hier worden ze gebruikt als uitnodiging. Een gevoel van spel creëren is een serieuze zaak.”

De komst van de bal kadert in de expo Any Way the Wind Blows bij C-Mine, die als doel heeft om kunst op een andere, experimentele manier te laten beleven. Daarom nodigde C-Mine Perchke dan ook uit. “Wie spelen als mentaliteit cultiveert, kan beter met de complexiteit en de contracties van het leven om,” verklaart Louise Osieka, directeur C-mine. “Het verlaagt de stress en verhoogt de creativiteit. En waarom kan een cultuursite als C-mine daar niet bij helpen?”

De bal zal tussen 21 en 25 augustus op verschillende locaties in Genk te zien zijn. Op het moment van dit schrijven mogen we nog niet verklappen waar precies, maar je krijgt het vast en zeker te weten via de klassieke kanalen.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op