Kunst en goede doelen, het is een mooi huwelijk. Niet enkel om het altruïsme van het gebaar, maar om het feit dat het de maatschappelijke rol van kunst in een specifiek daglicht stelt. Meer dan een louter persoonlijke vorm van expressie biedt kunst een manier om anders naar de wereld te kijken en via diverse belevenissen open te staan voor een rijkere beleving van het leven. Hierdoor dient het het persoonlijk, maar ook het maatschappelijk welzijn. Dat kunstenaars actie ondernemen door hun kunst ter beschikking te stellen van een goed doel, mag als concrete getuigenis dienen voor deze onderbelichte rol van kunst.
Op 28 augustus bieden 60 kunstenaars hun werk aan op kunstveiling waarvan de opbrengst naar wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer gaat. De veiling is een initiatief van dr. Marlies Gijs, die onderzoek verricht naar deze nog mysterieuze aandoening.
“Er komen in ons land elk uur maar liefst 5 mensen met dementie bij,” vertelt Marlies. “Het is een ziekte die ons allemaal raakt en er is (nog) geen genezing mogelijk. Het heeft een enorme impact voor patiënten, hun familie en vrienden, en de samenleving. De weg van de eerste klachten tot de diagnose duurt vaak langer dan een jaar.”
Dr. Marlies Gijs deed de baanbrekende ontdekking dat met traanvocht de ziekte van Alzheimer kan worden aangetoond. In plaats van een ingrijpende ruggenprik kan het afnemen van een druppel traanvocht in de toekomst voldoende zijn. Er zijn echter nog fondsen nodig om deze methode te gebruiken in de kliniek, en zo kwam ze op het idee voor deze veiling. “Deze avond gaat niet alleen over kunst en esthetiek, maar ook over solidariteit en betrokkenheid,” benadrukt ze.
Op de veiling worden een 60- tal werken aangeboden van Belgische en Nederlandse kunstenaars, hoofdzakelijk uit de regio van Dessel, waar de veiling plaats vindt.




Martie van der Velden | Liesje Cartreul | Hyun Dekempe | Katrien Voets
Sommige kunstenaar hebben zich klaarblijkelijk laten inspireren door het thema en bieden een onverbloemde weergave van hun interpretatie van de aandoening, zoals het werk van Martie van der Velden of Liesje Cartreul, anderen, zoals Katrien Voets of Hyun Dekempe, gaan onrechtstreeks met het thema aan de slag. Het thema laat alleszins voldoende ruimte om het met parallellen te behandelen, meer symbolisch, zoals in het werk van Tess Van Deynse, of Marc Mestdagh die in het werk ‘Oblivion’ 2×2 identiteitskaartjes gebruikt die doen denken aan deuren die dichtgaan of vleugels van vlinders die wegvliegen, waardoor ze symbool gaan staan voor verleden en toekomst, twijfel en hoop, vergeten zijn, en vergeten worden.


Tess Van Deynse | Marc Mestdagh
Het hoogtepunt van de veiling is het werk van Koen van den Broek, ‘Kandinsky,’ een werk op papier uit een reeks gecreëerd door de kunstenaar tijdens zijn reis in de Verenigde Arabische Emiraten. Deze reeks zoomt in op de straat, het asfalt, stoepranden en kleine details die dikwijls overzien worden in het landschap.
Keuze genoeg dus, en laat je gerust gaan in het bieden wanneer je oog en smaak op een specifiek kunstwerk valt!


Koen van den Broek, ‘Kandinsky’ | dr. Marlies Gijs
De kunstveiling “EEN TRAAN VOOR ALZHEIMER” vindt plaats in domein Boeretang te Dessel op 28/08 om 20:30. Domein Boeretang, Boeretangsedreef 98, 2480, Dessel , België
- R.I.P. Guillaume Bijl, een ode in 3 reportages - juni 21, 2025
- Post-What!? – het vrolijk en verontrustende wereldbeeld van Sebastiaan Van Doninck bij Rufus Gallery - juni 21, 2025
- Relativiteit als uitgangspunt, de Griekse kunstenares Serolod biedt de subtiele interpretatie van de werkelijkheid - juni 21, 2025