LOUIS PAUL BOON-prijs 2020 gaat naar fotografe Carmen De Vos

Proficiat aan Carmen De Vos!

Ondanks de moeilijke omstandigheden maakte vandaag de Honest Arts Movement (HAM) haar jaarlijkse Louis Paul Boon-prijs bekend. De prijs, die voor de 42ste keer wordt uitgereikt, gaat traditiegetrouw naar een kunstenaar die zich laat opmerken door humaan gestuurd, laagdrempelig en toegankelijk werk. De prijs wordt uitgereikt aan kunstenaars uit alle disciplines, zowel dichters, componisten, als, zoals dit jaar, beeldende kunstenaars.

Dit jaar heeft de jury gekozen voor Carmen De Vos. “Deze fotografe laat zich vooral opmerken door het doelgericht in beeld brengen van de mens in zijn maatschappelijke context en dit met veel aandacht voor het humane en het diep menselijke”, aldus de voorzitter van de vereniging, Erik Matthys.

De Lootse fotografe Carmen De Vos was al in de dertig toen ze de vorm van fotografie ontdekte die ze zich op korte tijd zou eigen maken. Bij het zien van een muur vol snapshots op een interieurbeurs raakte ze helemaal in de ban van de impressionistische analoge fotografie. De beelden oogden onscherp, imperfect en vreemd, maar dat was net wat Carmen De Vos zo aantrok. Ze schafte zich een Lomo – een eenvoudige cult-camera van Russische makelij – aan en begon te fotograferen. Eerst deed ze mee aan online fotowedstrijden die ze vaak ook won. Niet veel later zette ze zich op de kaart met haar erotische polaroids,‘deugnieterijen’, zoals ze zelf met gepaste zin voor relativering haar fotografische droomwereld omschrijft. Haar erotische excursies ontroeren of amuseren en prikkelen de fantasie van de kijker en lijken tegen de preutse tijdsgeest in te roeien. Ze wil bewust taboes doorbreken en de beperkende heersende moraal doorprikken.

De prijs zal met de nodige animo worden uitgereikt op 13 december 2020 om 15u in de zaal Ned Kahn van Kunstencentrum New Zebra, Gustaaf Callierlaan 232 te Gent.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X