NICC vraagt erkenning van de maatschappelijke rol van beeldende kunstenaars

NICC is een artist-run non-profit organisatie die als aanspreekpunt en vertegenwoordiger van beeldende kunstenaars optreedt. Met de verkiezingen in het verschiet lanceerde NICC recent een memorandum met als veelzeggende ondertitel ‘Erkenning van de rol van de kunstenaar in de maatschappij’. NICC wil hiermee naar eigen zeggen vooral proactief het beleid beïnvloeden.

De nota is tot stand gekomen dankzij input van kunstenaars en artist-run platformen. De belangrijkste eis is de erkenning van de maatschappelijke rol die kunst en kunstenaars spelen. Kunst vormt de mens en kunstenaars leven niet op een eiland. NICC vindt het wenselijk om de link met andere sectoren te stimuleren en vooral zichtbaarder te maken.

Het memorandum is rond twee grote krachtlijnen opgebouwd: het verbeteren van de sociaal-economische positie van individuele kunstenaars en het versterken van artist-run organisaties. Er worden diverse voorstellen geformuleerd voor de verschillende beleidsniveaus. Hierbij wordt vanuit de missie van NICC bijzondere aandacht besteed aan diversiteit, culturele representatie en inclusie binnen de kunstensector.

Wat de kunstenaars betreft wordt vooral gehamerd op een faire behandeling ten opzichte van andere beroepen. Concreet gaat het over een correcte verloning en geschikte werkomstandigheden. Er zijn al heel wat instrumenten die geoptimaliseerd ingezet kunnen worden. Enkele voorbeelden: de Juist is Juist richtlijn, een optimalisatie van het paritair comité 329 of een betere combinatie van werkloosheid en artistiek bijberoep. Ook de manier waarop omgegaan wordt met projectsubsidies en beurzen in het kader van het Kunstendecreet kan beter volgens NICC.

De artist-run platformen zouden dan weer gebaat zijn bij meer administratieve vereenvoudiging, een betere tewerkstellingsaanpak en vooral met meer ruimtes om hun activiteiten te ontwikkelen. Volgens NICC bieden artist-run organisaties de hoeksteen van zelfredzaamheid voor kunstenaars. Deze organisaties zijn broedplaatsen voor innovatie en experimenten. Kunstenaars ontmoeten en beïnvloeden er elkaar en daarnaast zorgen ze ook voor tewerkstelling. Alleen wordt van deze organisaties verwacht op hetzelfde niveau te opereren als structureel ondersteunde organisaties. De subsidiewerking is onvoldoende afgestemd op de artist-run platformen.

Het volledige memorandum is te lezen op https://nicc.be/engagement/nicc-memorandum/

In Zaal 1 van het S.M.A.K. is tot 28 december de expo NICC x 25 te zien om de 25-jarig bestaan van de organisatie te vieren. Deelnemende kunstenaars: Timo Bonneure & Nienke Baeckelandt, Guillaume Bijl, buren, Cel Crabeels, Katinka de Jonge, Ayrton Eblé, Sacha Eckes, Romane Iskaria, William Ludwig Lutgens, Michal Luft, Léa Mayer, Monali Meher, Lieven Segers, T.I.C., Leendert Van Accoleyen, Thé van Bergen, Pieter Van den Bosch, Kristof Van Gestel, Various Artists, Zeger Vetters.

Author: Marc Mestdagh

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op