“Open the Door”, Deense kunstenaar John Kørner opent nieuwe deuren bij Keteleer Gallery, Antwerpen

Met of zonder publiek, de expo zou haar deuren openen. Dat doen ze alleszins bij Keteleer Gallery in Antwerpen, die voor december een expo van de Deense kunstenaar John Kørner had gepland en, nog voor de heropening van ‘niet-essentiële’ winkels werd aangekondigd, beslisten dat de deuren van de expo al dan niet virtueel zouden opengaan.

Open the Door blijkt dan ook een gepaste en enigszins profetische titel voor de expo, maar het verwijst niet enkel naar de -reële- deuren van de galerij, het is eveneens een knipoog naar het werk van de kunstenaar zelf. Het werk van Kørner wil namelijk deuren openen naar maatschappelijke problemen en uitdagingen als oorlog en prostitutie. Die problemen visualiseert Kørner op een heel eigen, abstracte manier, waardoor ze eerder latent aanwezig zijn in zijn taferelen, die op het eerste gezicht nochtans idyllisch aanvoelen. Dit laatste komt wellicht doordat zijn schilderijen verwijzen naar zijn eigen kindertijd, waarin hij op de bevroren zee wandelde temidden van door de wind aangescherpte ijsbergjes -in zijn schilderijen omgevormd tot heuse bergen.

Het landschap is uitnodigend, maar de onbezorgdheid met dewelke zijn personages het -hun toekomst?- tegemoet treden heeft iets onrustwekkends, iets dreigends, ondanks de expressieve, blakende kleuren. Alsof achter elke berghoek een ongekend onheil schuilt. Het meest dreigende is misschien juist daarom de onschuld en onwetendheid met dewelke we ze het tegemoet treden, meer dan het potentiële gevaar zelf.

Een heel actuele mijmering, zo bekeken…


De tentoonstelling Open the Door van John Kørner opent op 12 december in KETELEER Gallery (Pourbusstraat 3, 2000 Antwerpen). De einddatum staat nog niet vast. Klik hier voor alle info.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X