Sommige gebeurtenissen komen tot ontwikkeling langs decennialang gegroeide paden, zoals de fraaiste paddestoelen plots openbloeien bovenop complexe en onzichtbare. schimmelnetwerken. Zo is het ook met de nieuwe tentoonstelling bij Galerie P op de Oosthelling in Oostende, “Frequencies of Light”, de eerste solo-tentoonstelling van Pascal Berthoud in ons land.
Voorgeschiedenis
Pascal Berthoud is een vermaarde Zwitserse kunstenaar, geboren in Genève. Maar om te begrijpen hoe hij in Galerie P terechtkwam, moeten we terug naar de mythische jaren ’60, toen kunstenaar Alain Depière in Oostende “La chèvre folle” uitbaatte, een bar annex galerie waar Arno zijn eerste jointjes rookte, Hugo Claus occasioneel op de piano speelde en heel wat Oostendse kunstenaars hun werken exposeerden. Dat is intussen al heel lang geschiedenis, maar het was de zus van de uitbater van de Chèvre Folle, Daniëlle Depière, intussen woonachtig in Genève, die Galerie P attent maakte op haar Zwitserse artistieke buurman: Pascal Berthoud. Bij de eerste kennismaking bleek dat de vader van Pascal een goede vriend was van de vader van Joël Person, een andere kunstenaar van de galerie, en zo vielen meteen alle puzzelstukjes op hun plaats. Bleek zelfs dat Pascal als kleine jongen een tekening had gemaakt van het hondje van Joël, toen die met zijn vader in Genève op bezoek was, en dat zowel Pascal als Joël in het vermaarde Musée de Vevey tentoonstellen.
Frequency of Light
De tentoonstelling “Frequency of Light” presenteert een ensemble van recente olieverfschilderijen die in de ruimte in dialoog gaan met aluminiumsculpturen en keramiek. Licht vormt het centrale thema, samen met kleur en landschap. Krachtige kleurcontrasten in de schilderijen en het gebruik van materialen met reflecterende kwaliteiten in de sculpturen maken de verschillende frequenties van licht waarneembaar. De olieverfschilderijen combineren geometrische vlakken van pure kleur met figuratieve weergaven. We zien terugkerende onderwerpen zoals sculpturaal uitziende vormen, onwaarschijnlijke geologieën, gletsjerconcreties, water, geisers of wolken.
Talrijke iconografische fragmenten zijn zichtbaar: elementen uit het plantenrijk, vertegenwoordigingen van het organische en het anorganische, het levende en het levenloze. De sociale en politieke actualiteit wordt benaderd door de lens van de geschiedenis en de westerse kunstgeschiedenis, met talrijke verwijzingen en citaten in de geschilderde of getekende beelden.
Tekeningen en sculpturen
In de tekeningen veroorzaakt de sterke aanwezigheid van het wit van het papier, gecombineerd met het diepe zwart van de grafiet, een grafisch geflikker of een overbelichting van het beeld die doet denken aan de backlight van een scherm of een flitslicht. De gereserveerde gebieden zijn zowel marges met onregelmatige contouren die de lichtintensiteit van het witte papier onthullen als opgeschorte intervallen van ruimte en tijd. De tekeningen evenals de schilderijen resoneren met de metalen sculpturen en de geëmailleerde volumes.
Deze sculpturen vormen een middel om de schilderkunst uit de ruimte van het schilderij te halen. Elke keramiek vertoont op zijn oppervlak druppels en patronen die voortkomen uit het aanbrengen van meerdere lagen kleur. De introductie van chromatisme maakt het mogelijk om de waarneming van de sculpturale vorm te veranderen. Het glanzende email van de keramiek weerkaatst het licht en verandert visueel de geometrie van de vorm.
Licht
De aluminiumsculptuur getiteld “Standing Sculpture with green” speelt met de frequenties van het licht dankzij zijn facetterende structuur, wat een gevoel van fragmentatie en deconstructie van het oorspronkelijke volume oproept. Geplaatst in het midden van de tentoonstellingsruimte wordt het de centrale as waar de verschillende werken omheen draaien. Het refereert ook naar monumentale sculptuur “Odyss”, die momenteel is opgesteld in het uitgestrekte park van het hedendaagse kunstcentrum “La Chapelle” van de galerie Baudoin Lebon (Parijs) in Clairefontaine, Frankrijk. Het licht weerkaatst op de complexe vormen van deze sculpturen, die kunnen doen denken aan een meteoriet, een rots, of ijs, en verwijzen naar de Zwitserse alpine landschappen.
Pascal Berthoud
Het werk van Pascal Berthoud wordt regelmatig tentoongesteld in Europa en daarbuiten op kunstbeurzen, in galerieën, biënnales, hedendaagse kunstcentra en musea. Verschillende monografische publicaties over zijn werk zijn verschenen bij de Zwitserse uitgeverij Infolio. Pascal Berthoud wordt vertegenwoordigd door de galerieën P (Oostende, België), Espace A Vendre (Nice, Frankrijk) en Gowen Contemporary (Genève). Hij werkt ook samen met galerie Baudoin Lebon (Parijs). Zijn werk maakt deel uit van vele publieke collecties, zoals het Musée Jenisch in Vevey; Fonds d’art contemporain de Genève; de stad Lancy; Banque Piguet Galland; Rampini Foundation; en het Musée d’art et d’histoire de Genève.







Lost Iceberg
Orange structures in the sea | Paysage vert | Grey structure
Geometric Forces IV, V
©Pascal Berthoud, courtesy Galerie P.
Deze eerste solo-tentoonstelling van Pascal Berthoud opent op 1 februari bij Galerie P met een toespraak van prof. Willem Elias. De galerie opent twee weken later, op 15 februari om 15u, een nieuwe galerie: Galerie P+, met een fotografische tentoonstelling rond het thema “Water, Water Everywhere” (Julia Fullerton-Batten, Frédéric Fontenoy, Harry Fayt, Bart Ramakers).
- Pascal Berthoud: botsende tektonische platen en voorbijsuizende meteorieten - januari 25, 2025
- Belgische kunstenaars die je moet zien op ‘Paris foto’ 2024 - oktober 31, 2024
- Fotografische religieuze iconografie, Joel Peter Witkin en Bart Ramakers op de internationale fotobiënnale Oostende - september 15, 2023