Wetenschap en kunst, een intrigerende combinatie

Kunst en wiskunde, het is niet meteen een voor de hand liggende combinatie. Maar toch, wanneer men zich er aan waagt, kan het tot magische resultaten leiden. Al zeker wanneer er natuurelementen in gevat zitten.

…en al zeker wanneer de kunstenaar in kwestie, in dit geval de Venezolaanse architect Rafael Araujo, zich reeds 40 jaar lang toelegt op de studie van het magische getal Phi, ofte de gulden snede, een mysterieus getal dat zich zowel in het menselijke lichaam als in, pakweg, de bijenpopulatie manifesteert. Voor de liefhebbers: het getal is 1,618, en kunstenaars doorheen de eeuwen hebben dit getal gebruikt in hun composities. Denk maar aan Da Vinci, maar dat wist je wellicht al.

Gebruik makende van deze ratio, die ook vorm vat in de neiging van natuurlijke fenomenen om zich in spiraalvorm te ontwikkelen, zoals in schelpen, kristallen of de balderen rond een boom, en gewapend met een pen, een kompas en een passer, gaat deze kunstenaar op onderzoek uit. De sporen ervan laat hij zichtbaar achter, als stille getuige van de soms honderden uren die hij aan de werken besteedde.

Maar het resultaat mag er zijn wat mij betreft. Intrigerend, en eenvoudigweg oogstrelend… Ontdek even mee:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X