Te gek om los te lopen (4): Chris Burden

Sommige kunstenaars gaan ver in hun zoektocht naar het choquerende in de kunst. In deze reeks brengt The Art Couch een kort overzicht van kunstenaars die de wenkbrauwen van menig kunstliefhebber zullen doen fronsen.

In 2009 haalde de Amerikaanse kunstenaar Chris Burden het nieuws toen hij voor zijn performance Beam Drop in het Antwerpse beeldenpark Middelheim vanop een hoogte van 45 meter 100 stalen balken liet vallen in een put vloeibaar beton. Maar Burden was zeker niet aan zijn proefstuk toe met deze titanenperformance. Reeds in de jaren 70 van de vorige eeuw haalde hij de krantenkoppen met zijn (soms ronduit gevaarlijke) optredens. Wellicht zijn beroemdste performance dateert uit 1971 toen hij voor Shoot zich vanop een afstand van vijf meter in de arm liet schieten door zijn assistent.  Zijn bizarre optredens legde hem alvast geen windeieren. In 1978 werd hij professor aan de universiteit van Los Angeles, een positie die hij tot 2005 aanhield. Toen werd hij abrupt op pensioen gestuurd. De reden? De performance van een van zijn studenten met een vuurwapen. Wat aan de basis lag van zijn roem, werd ook zijn zwanenzang. Burden stierf vorig jaar. Hij werd 69 jaar oud.

Wist je trouwens dat David Bowie in zijn nummer Joe the lion naar Burden verwees?

Author: Yves Joris

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Te gek om los te lopen (4): Chris Burden | theartcouch.be | Lettergoesting - […] via Te gek om los te lopen (4): Chris Burden | theartcouch.be […]

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X