De “Tariefrichtlijn” 2022/542 van de Europese Unie verplicht de lidstaten om vanaf 1 januari 2025 het speciale winstmargeregime waaraan de kunstmarktsector sinds 1996 onderworpen is, gedeeltelijk af te schaffen. Hoe België de omzetting zal doorvoeren is nog niet gekend, maar vast staat dat een verhoging van het BTW-tarief de kunstmarkt ernstig dreigt te verstoren. Onder meer het ROCAD (Royal Chamber of Art Dealers) roert zich. We nemen hieronder de brief over die op haar website verscheen. De petitie waarvan sprake kan je hier ondertekenen.
Een aanval op cultuur is een aanval op de ziel van een land en zijn internationale invloed. Het negeren van de nauwe banden tussen kunstenaars, kunstwerken en hun handelaars en particuliere en institutionele verzamelaars zou een politieke fout zijn die ook voorbij zou gaan aan het sociale en economische weefsel dat zij ondersteunen.
We willen de regering waarschuwen voor de desastreuze economische impact die een dergelijke wijziging in de belastingwetgeving zou hebben op de hele culturele wereld, en waarschuwen voor de achterstand van België op een internationale en ultracompetitieve en volatiele kunstmarkt.
Concreet betekent dit dat wanneer een handelaar vanaf volgend jaar een kunstwerk aankoopt tegen een verlaagd btw-tarief (6% in België), met name in het geval van import of rechtstreeks van een kunstenaar, hij bij de wederverkoop niet langer het margestelsel kan toepassen (21% btw alleen op het verschil tussen de aankoop- en wederverkoopprijs).
Hoewel de richtlijn de lidstaten speelruimte laat door hen het recht te geven voor een verlaagd tarief te kiezen, doen de echo’s van de lopende discussies over het Belgische wetsontwerp vrezen dat België een btw-tarief van 21% op de volledige kunstprijs zal toepassen.
Het risico van een dergelijk besluit is dat het kopers zou afschrikken en België minder concurrerend zou maken. In deze situatie zouden ze er alle belang bij hebben om werken in het buitenland of via andere buitenlandse spelers te kopen.
Onze buren in Frankrijk en Luxemburg hebben al besloten om verlaagde tarieven van respectievelijk 5,5% en 7% toe te passen.
Wat een goede deal lijkt in termen van belastinginkomsten, zou een steek in de rug zijn voor een sector die de trots van ons koninkrijk is, België bekleedt een 11e plaats op de wereldmarkt voor kunst, en alle impactstudies die werden uitgevoerd door de ROCAD (Royal Chamber of Art Dealers) tonen aan dat de invoering van een algemeen tarief van 21% zeer schadelijke gevolgen zou hebben voor de Belgische kunstmarkt, zijn internationale positie, zijn duizenden directe en indirecte banen en uiteindelijk voor de belastinginkomsten die hij genereert. Op korte termijn kan deze wet de ondergang betekenen van de kunstbeurzen ArtAntwerp en ArtBrussels, Affordable Art Fair en het internationaal succesvolle Brafa.
Het is absoluut noodzakelijk dat België, de bakermat van zoveel grote kunstenaars en verzamelaars, terugkeert naar een ‘klassiek’ systeem van verkoop tegen het verlaagde btw-tarief van 6% (zoals voor 1996) voor de volle prijs, zoals de Europese Unie toestaat, om zijn concurrentievermogen, aantrekkelijkheid en uiteindelijk zijn banen te behouden.
Als gevolg van deze politieke keuzes zal België het stiefkind van de artistieke cultuur in Europa worden. Lopen we schipbreuk?
(bron: ROCAD)
- R.I.P. Guillaume Bijl, een ode in 3 reportages - juni 21, 2025
- Post-What!? – het vrolijk en verontrustende wereldbeeld van Sebastiaan Van Doninck bij Rufus Gallery - juni 21, 2025
- Relativiteit als uitgangspunt, de Griekse kunstenares Serolod biedt de subtiele interpretatie van de werkelijkheid - juni 21, 2025
mei 19, 2024
Nee tegen verhoogde btw