Am I ready now? Middernacht & Alexander nodigen uit tot zelfonderzoek bij Barbé-Urbain Gallery

Het kunstenaarsduo Middernacht & Alexander is vooral bekend om commerciële fotografie. In hun eigen, extravagante stijl werken ze voor belangrijke internationale magazines als Wallpaper* en voor modehuizen als Gucci en Rick Owens. Sinds 2016 maken ze echter ook vrij werk, dat de grenzen van het medium fotografie opzoekt en zich op ergens tussen ruimtelijke installatie, fotografie en beeldhouwkunst bevindt. 

Hun kunstproject was reeds twee maal te zien bij Ingrid Deuss Gallery, voor de derde streken ze neer in het Gentse Barbé-Urbain. Uit de tentoonstelling blijkt alleszins hoe divers hun oeuvre is. Am I Ready Now? bestaat uit portretfoto’s, gewaagde installaties uit glas en minimalistische sculpturen uit rubber. Niettemin is er een centraal thema.

Doorheen hun oeuvre gaan ze op onderzoek naar de ongemakkelijke relatie tussen intimiteit en voyeurisme. Maar waar er bij vroeger werk gekeken werd naar hoe het communicatieve op psychologisch vlak verloopt via relaties tussen personen, keren ze ditmaal de blik naar binnen. En hiermee nodigen ze de toeschouwer uit om hetzelfde te doen.

Dit wordt het meest duidelijk in de reeks Am I Ready Now?, een serie waar het duo naar de idee van het ‘zelf’ kijkt. De werken bestaan uit zeven verschillende afdrukken van het portret van eenzelfde persoon, in lagen over elkaar geplaatst. Elk werk uit de reeks is opgebouwd uit dezelfde portretten, van dezelfde persoon, maar in een andere volgorde. Elk portret heeft hierdoor iets onbeduidends en tegelijk indringend, het nodigt uit om er diepgang in te zoeken, om achter de façade trachten te kijken.

Het resulteert in een reeks beelden die vragen oproepen over hoe we onszelf voorstellen en hoe we denken dat anderen ons percipiëren. Klopt het beeld dat je van jezelf hebt met dat wat je op je omgeving projecteert? Tot welke laag laat je je omgeving toe te kijken? Intrigerender misschien: waar start of stopt jouw zelfbeeld, het beeld waar je je perfect compleet mee voelt?

Interessante vragen alleszins. En kunst vormt misschien wel de ideale manier om het antwoord te vinden…


Am I ready now?, met werk van Middernacht & Alexander, loopt nog tot 8 maart bij Barbé-Urbain Gallery in Gent. Klik hier voor alle info.

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X