Arcadia: boeiend talent te ontdekken bij HUSK Gallery – Expoflits #27

Thematentoonstellingen. Persoonlijk hou ik er wel van. Het biedt de mogelijkheid om binnen de limieten van een onderwerp juist de grenzeloosheid ervan te gaan verkennen. Voor haar eerste (nieuwe) post-lockdown tentoonstelling koos galeriste Ingrid Van Hecke van HUSK Gallery voor het thema Arcadia, een mythische plek in Griekenland. Een treffend uitgangspunt in deze verwarrende tijden.

Utopia, Eden, Arcadia… De plek heeft reeds talrijke namen mogen dragen. Maar eerder dan de geografische locatie is het idee ervan, of de mogelijkheid van het bestaan ervan, dat van betekenis is. “Een uitdrukking van universeel welbevinden en persoonlijke dromen”. Een geïdealiseerde plek, een droom waar herders een eenvoudig, simpelweg gelukkig leven leiden temidden van poëzie en muziek. Wie droomt daar tegenwoordig niet van?

Van bij het binnenkomen in de galerij blijkt dat deze droom heel verschillende vormen kan aannemen. De zes kunstenaars die Ingrid er toont drukken duidelijk een eigen stempel op het centrale thema, dat niettemin lijfelijk en spiritueel bijzonder krachtig voelbaar blijft.

Ik had me voorgenomen een selectie te maken van drie werken en/of kunstenaars. Een hartverscheurende keuze, zo blijkt…

Onze highlights:

/1/ Dirk Eelen

Il faut cultiver notre jardin, heet de reeks werken van Dirk, waarvan er twee in de expo te zien is. Arcadia verwijst uiteraard naar een vorm van ongerepte natuur, uitbundig, wulps nagenoeg, bevrijd alleszins. De impact van zijn werk is evenzeer ongerept. Het appelleert alleszins op de zuiverste emoties in lichaam en geest. Maar de titel van de reeks deed me spontaan denken aan een boek dat ik onlangs las -de titel ontglipt me even- waarin een psycholoog betoogde dat we onze innerlijke, mentale tuin beter kunnen laten verwilderen om onze mogelijkheden als mens volop te ontplooien (neen, het was geen zelfhulpboekje, met alle respect voor deze vorm van lectuur).

foto © TheArtCouch

/2/ Inge H. Schmidt

Naast nieuw werk van Emmy Asakura rechts trokken de twee werken op zijdepapier (vermoed ik, ik heb er niet naar gevraagd) van de Duitse Inge H. Schmidt links me onmiddellijk op. Uitzonderlijk werk voor haar doen, gezien ze overwegend portretten schildert van inheemse volkeren. Niettemin passen deze twee werken perfect in het plaatje van deze expo. Organische, onvoorspelbare uitvloeiingen van inkt, harmonisch in elkaar gevat. Deze Oosterse touch vindt je wel meer doorheen de verschillende kunstenaars in de expo.

foto © TheArtCouch

/3/ Pascale Lorge

Op de verdieping toont Ingrid twee jonge kunstenaars, Pascale Lorge en Peter Depelchin. Het verhaal van Peter is op zich de moeite van een artikel waard, maar ik besloot toch te kiezen om hier het werk van Pascale te belichten. Dat komt omdat ik er bijna achteloos rond zou gemeanderd hebben, had Ingrid me niet meer toegelicht over haar werk, en de oorsprong ervan. Sowieso vormt het werk van Pascale een omweg in het parcours van de galerij, dat zich voornamelijk op schilderijen wil focussen. Maar na enige tijd begon ik te verstaan waarom ze hierop een uitzondering wou maken. Meer zen kan je niet hebben in de kunstwereld, van nature is het subtiel, en zal je er wat cerebrale of intuïtieve energie aan moeten wijden. Het biedt veel meer dan wat het op het eerste oog biedt… Een aanzet tot nadenken alleszins.


Ga dit zien, want:

  • Naast bovengenoemde kunstenaars kan je tevens boeiend werk van Peter Depelchin, Emmy Asukara en Jan Valik ontdekken!
  • Het Rivoli gebouw ontplooit zich tot een waar centrale plaats voor het ontdekken van hedendaagse, Belgisch en internationale kunst, vanuit verschillende gallerijen elk met een eigen accent, maar op een enkele plek;
  • Ben je fan van de mix tussen Oosterse en Westerse kunst? Dan is dit jouw ontdekkingsplaats.

PRAKTISCH:
In Arcadia, nog tot 14 augustus bij HUSK Gallery. Te bezoeken na afspraak.

EXPOFLITS 
Deze zomer willen we de kunst een extra hart onder de riem steken. TheArtCouch gaat voorproeven op tentoonstellingen in eigen land die absoluut de moeite waard zijn en kiest telkens een paar teasers voor het publiek. Wil jij ook jouw evenement in de kijker zetten? Ontdek hier meer.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X