‘Artivirals’ de eerste beelden van de benefietexpo voor studenten van het HISK – Expoflits #4

Deze zomer zoeken we het cultureel vertier noodgedwongen dichter bij huis. TheArtCouch gaat voorproeven op tentoonstellingen in eigen land die volgens ons absoluut de moeite waard zijn. Wij teasen telkens met een aantal kunstwerken die ons opvielen tijdens het bezoek, aan jullie om ter plekke de rest te gaan ontdekken!

We schreven het reeds: naast de kunstenaars zelf nemen ook kunstmecenassen het heft in handen om de kunstsector terug op gang te trekken. Een ervan is Frank De Palmenaer, die na een idee van Lode Laperre op korte tijd de tentoonstelling Artivirals realiseerde, in het Maaltebruggekasteel in Gent. De expo verzamelt werk van maar liefst 17 gerenommeerde kunstenaars, maar in samenwerking met het HISK wordt ook werk van 22 van hun leerlingen getoond. We gingen bij de opening alvast een kijkje nemen, ontdek hier wat ons opviel.

Enkele highlights:

/1/ Algemeen

Met zo’n keure aan kunstenaars is het moeilijk om uit deze tentoonstelling de highlights te selecteren. We zijn al fan van zovelen, en hebben hiernaast ook een aantal nieuwe ontdekkingen gedaan. Vandaar eerst een kleine impressie, die hopelijk de uitzonderlijke locatie en de uiterst zorgvuldige opstelling van de tentoonstelling weergeeft:

/2/ HISK

In een kleinere ruimte vind je het werk terug van 22 studenten van het HISK. Een boeiende ontdekking, verrassend homogeen dit jaar qua kunstpraktijk, hoewel ze allen een eigen stempel hebben. Zonder twijfel zullen een aantal van hen wel hoge toppen scheren in de komende jaren.

De HISK ruimte © TheArtCouch

/3/ Renato Nicolodi

Mocht je zoals ik het genoegen hebben om je te laten rondleiden door Frank De Palmenaer, zal je verbijsterd staan door de rijke geschiedenis van het – relatief kleine – kasteel. Meer specifiek van de aanhangende kapel, de eerste ooit in neogotische stijl. De indrukwekkende kapel – let op de raamwerken! – wordt bevolkt door een enkel kunstwerk: Statio II – Messing, van Renato Nicolodi. Het contrast tussen de strakke architecturale dimensies van Renato en de gotische omgeving kan niet groter zijn. Maar daarom werkt het juist wel. Een uitnodiging tot reflectie over de tijd, niet enkel de menselijke tijd, ons eigen leven, maar over de ons overstijgende tijd, de grote kunst- en maatschappelijke stromingen die uiteindelijk komen te vervallen, of in onmin zullen raken. Ongetwijfeld het hoogtepunt van deze tentoonstelling.

Frank De Palmenaer naast het werk van Renato Nicolodi © TheArtCouch

Niet te missen want…

  • Je steekt een hart onder de riem voor een aantal bekende en minder bekende kunstenaars na deze moeilijke periode
  • Je ontdekt deze kunstenaars op een uitzonderlijk interessante locatie, en in een doordachte, knappe opstelling.
  • Mocht je een werk kopen, help je de studenten aan het HISK alvast een handje!

Vrije toegang, Maaltebruggekasteel, Kortrijksesteenweg 1023, 9000 Gent

Open op zondag 5 juli, zaterdag 11 – zondag 12 juli, zaterdag 18 – zondag 19 juli, 14u > 18u

Klik hier voor alle info: https://artivirals.be/


#EXPOFLITS 
Deze zomer willen we de kunst een extra hart onder de riem steken. TheArtCouch gaat voorproeven op tentoonstellingen in eigen land die absoluut de moeite waard zijn en kiest telkens een paar teasers voor het publiek. Wil jij ook jouw evenement in de kijker zetten? Ontdek hier meer.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X