CAST 2020 paart hedendaagse kunst aan Zottegemse geschiedenis in twee weekends

CAS (Contemporary Art Space) en de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten (SABK) brengen twee weekends lang hedendaagse kunst onder in enkele markante Zottegems historische gebouwen. Het evenement kreeg de naam CAST 2020 mee en loopt over een route van ongeveer 1 km met een zevental locaties in het centrum van de Egmontstad. Curator Nadine Prieels liet zich bij haar selectie van de 21 deelnemende kunstenaars leiden door diversiteit en de confrontatie tussen heden en verleden. 

CAST

De titel van het kunstevenement is afgeleid van het Oud-Noorse ‘kasta’, dat onder meer ‘omdraaien’ betekent. Volgens curator Nadine Prieels is dat wat kunst met de toeschouwer moet doen: hem even doen omkijken om op een nieuwe manier naar zijn omgeving te kijken.

Dat geldt ook voor de uitgestippelde route, die niet enkel hedendaagse kunst in de kijker stelt, maar ook een stuk Zottegemse geschiedenis. Het loopt van fabriek naar fabriek, doorheen een flinke brok textielverleden. En ook toekomst: zo vormt deze expo meteen een zwanenzang voor de Cantaertfabriek, die binnenkort plaats moet ruimen voor een nieuwe woonwijk.

Diversiteit

Het startpunt van de route is het CAS-kunsthuis, recht tegenover de Cantaertfabriek. Daarin vind je grootheden uit het recente verleden, als Bram Bogaert, Karel Appel en Guillaume Corneille zij aan zij met hedendaagse kunstenaars als Eddy Joseph De Buf, Stefaan van Biesen en Theo Van de Vijver. In de vervallen fabriek ernaast zijn onder meer installaties van fotokunstenaars An Deceuninck en Maarten Marchau te zien, naast werk van Emiel De Roover, Marc Galle, Philippe Badert en graffitikunstenaar Kymo One.

De route biedt verder nog interessante ontdekkingen, zoals Matthieu Lobelle en Elfie Kristiana in de crypte van het Egmontkasteel, of de collages van Bram Antheunis in de raadszaal van het oude stadhuis, Francis Bekaert, Hanne Lamon, Jeroen De wandel en Kevin Vanwonterghem in SABK, en het werk Exit-guillotine van J&B Jadot en Barbier in het stoomketelmuseum.

Kunst ontdekken, en tegelijk flink wat cultureel erfgoed ontdekken in een stad waar we -interecht- weinig halt houden? Het vormt een geslaagde mix, en een voorbeeld voor andere steden en dorpen in Vlaanderen…


Praktisch
CAST 2020 start in kunsthuis CAS, Noordstraat 39 Zottegem, en spreidt zich over zeven locaties, die hun deuren openen op 26-27 september en 3-4 oktober, telkens van 14 tot 18u. Het routeplan kan je terugvinden op www.cas-zo.be .

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X