Een mooi eerbetoon: Camiel Van Breedam in het Bibliotheca Wittockiana te Brussel

86 jaar, een gezegende leeftijd voor een kunstenaar die al door flink wat water gezwommen heeft in zijn lange carrière. Niet dat hij door zijn leeftijd uit de belangstelling is geraakt. De laatste jaren kreeg hij onder meer plaats bij Geukens & Devil, Keteleer en in de Zebrastraat.

Maar de locatie van zijn huidige tentoonstelling zal hem bijzonder verheugen, durf ik aan te nemen. Tot 31 januari stelt hij namelijk met steun van de Koning Boudewijnstichting tentoon in het wereldbefaamde Bibliotheca Wittockiana, een bibliotheek opgericht door Michel Wittock en volledig gewijd aan de boekkunst en de Boekband. Voor een kunstenaar die steeds een nauwe band onderhield met boeken als kunstvorm en -object, misschien wel het hoogste goed.

Camiel Van Breedam kreeg er de vrije loop om zijn werk in relatie tot de werken in de bibliotheek te presenteren. Hij selecteerde er een 50-tal, niet enkel werken in relatie tot boeken en ‘boek-objecten’, maar tevens brieven die hij doorheen de jaren schreef naar bevriende kunstenaars en schrijvers.

Het project maakt deel uit van een dubbeltentoonstelling rond het werk van Camiel Van Breedam. Het FelixArt Museum toont van 10 september 2020 tot 24 januari 2021 in primeur integraal de eerste ‘witte’ werken van de kunstenaar in de tentoonstelling ‘Camiel Van Breedam. Abstracte werken 1956-1962’.

Het werk van Van Breedam (her)ontdekken in deze unieke locatie mag met stip worden aangekruist op uw kunstagenda!


Naar aanleiding van beide tentoonstellingen worden twee tentoonstellingscatalogi uitgegeven. Camiel Van Breedam, wiens sociaal engagement eveneens een rode draad vormt doorheen zijn werk, maakt 7 boxen, waarin beide volumes opgeborgen kunnen worden, met een nieuwe, originele collage van zijn hand. Een aantal van deze stuks zullen op 29 oktober 2020 bij Sotheby’s geveild worden voor een goed doel.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X