Galerie 10a opent de deuren met tentoonstelling “Initium”

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en wie bezeten is van de kunstmicrobe geraakt er nooit meer van af. John Vande Wiele kan dat getuigen. Na zijn studies regentaat Nederlands, geschiedenis en godsdienst vatte hij, naast zijn job als leraar, nog een studie in de kunstwetenschappen aan. Van passie gesproken.

Nu is de tijd aangebroken om al die kennis en passie te delen met de medemens. Daarom startte hij, samen met zijn vrouw Veerle Decock, kunstgalerie 10a. Hij bouwde hiervoor een groot deel van zijn woning om. Ik kreeg de kans om een kijkje te gaan nemen voor de opening.

Voor zijn openingstentoonstelling Initium, brengt hij een selectie werken van kunstenaars die hem persoonlijk raken en die hij reeds geruime tijd volgt en bewondert. Dat zorgt voor een eclectisch geheel. “Goede kunst maakt iets onbestemds los en appelleert aan grootse dingen,” stellen John en Veerle. Kunst is voor hen in de eerste plaats een emotioneel gebeuren en aanvoelen. Ik denk er net zo over! Hier vind je een greep uit de collectie.

Johan Tahon

John Vande Wiele is een groot bewonderaar van het werk van Johan Tahon. Ter ondersteuning van de opening van Galerie 10a stelde de kunstenaar drie beeldjes ter beschikking. Zijn beelden zijn zelfreflectief en daarom existentialistisch. Ze staan niet alleen in gesloten dialoog met de buitenwereld, maar stellen ook hun eigen wezen in vraag.

Het zijn fragile, rijzige figuren die de incarnatie zijn van een gevoel, een geestesgesteldheid. Vaak overvalt je een gevoel van eenzaamheid, onrust, perturbatie. Tahon’s werken maken iets los; ze raken de ziel.

johan-tahon-recent-werk-feb-2016-ph-gj-vanrooij

Johan Tahon, ‘Sonne’ (2015), foto: Gert Jan Van Rooij

Bettie Van Haaster

Mijn voorkeur gaat normaal gesproken uit naar figuratieve werken, maar bij het zien van de abstracte schilderijtjes van Bettie Van Haaster stond ik toch geruime tijd stil. Letterlijk en figuurlijk. Dan moet het wel goed werk zijn. Haar schilderijen zijn samen te vatten als verzamelingen van vlakken, meestal in een of twee zachte kleuren, pasteus geschilderd met veel richting. Ze hebben een ingetogen karakter en doen denken aan omgeploegde akkers of luchtfoto’s van percelen. Van Haaster schildert, met liefde voor verf, net zoals de boer de grond omploegt.

van-haaster-1

Bettie Van Haaster, foto: Wouter Verbeke voor TheArtCouch

Bieke Depoorter

Bieke Depoorter, lid van het coöperatieve fotoagentschap Magnum en winnaar van de Magnumaward met haar huiskamerproject. Hiervoor trok ze door Rusland, logeerde ze bij onbekenden en portretteerde hen. Dat levert een serie beklijvende en intieme foto’s van mensen die gevangen zitten in hun sociale situatie. Amerika en Egypte volgden.

Haar landschapsportretten vormen een welkome afwisseling, maar behouden desalniettemin dezelfde sfeer: eenzaamheid, dreiging, duisternis en tegelijkertijd een gevoel van bescherming en vertrouwdheid.

depoorter-1

Bieke Depoorter, foto: Wouter Verbeke voor TheArtCouch

Johan Parmentier

Johan Parmentier staat vooral bekend om zijn monolithische of monumentale sculpturen, maar de muursculpturen bij Galerie 10a frappeerden mij. Door de abstracte, spannende oervorm ontstaat er onmiddellijk een soort van natuurlijke verbondenheid met de toeschouwer. De zekere geometrie die in de beelden zit, herinnert aan de superioriteit der natuurelementen.

In een hoek van de galerie hangt iets wat lijkt op een gesculpteerde steen, maar niets is minder waar. In werkelijkheid is het een blad brons dat de vorm en het aspect aanneemt van een rots, een beeldhouwwerk. De grenzen tussen schilderij en beeldhouwwerk vallen volledig weg. Deze hoeksculptuur vult en exploreert onbekende kantjes van onze leefruimtes. Net het vleugje surrealisme waar ik van hou.

parmentier-1

Johan Parmentier, foto: Wouter Verbeke voor TheArtCouch

Andere beloftevolle namen bij Galerie 10a zijn Jan Dheedene, Sara Eechaut, Lieven Segers, Nico Vaerewijck, Brecht Vandenbroucke, Ronald Zuurmond en Ward Zwart. Initium loopt van 7 januari tot 26 februari 2017. Zeker een bezoekje waard! Meer info vind je hier.

 

 

Author: Wouter Verbeke

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X